Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

17. 12. 2022. 08:48   >>  10:44

POTREBNA STRATEGIJA

Energetika je razvojna šansa Crne Gore

Energetska kriza koja potresa svijet potvrduje da se ta oblast mora strateški razvijati kako bi obezbijedila privredni rast, ocijenjeno je na okruglom stolu koji je organizovao Ekonomski fakultet. Sa skupa je poručeno da se mora naći mjera između očuvanja prirode i potrebe za izgradnjom novih energetskih objekata.

Energetika je razvojna šansa Crne Gore, ali da bi bila i brend države neophodno je imati jasne strategije razvoja te oblasti ali i više uvažavati mišljenje struke, smatra dekan Elektroetehničkog fakulteta Saša Mujović.

"Proćićemo mi ovu godinu i narednu ali šta će biti za 10 godina. Toga se ja bojim ne da se bojim nego znam šta će biti odgovor. Ne možete napraviti nešto ozbiljno u kratkom periodu, a potrošnja će rasti. Konzum se povećava", navodi Mujović.

Da je neophodna dugoročna strategija razvoja energetike, ne spore u Elektroprivredi, ali smatraju da se mora djelovati sada i odmah. Zato su, kažu, i pokrenuli projekat solar plus, kako bi se iskoristili energiju sunca u danima kada su naše akumulacije prazne.

"Šest mjeseci nama ne rade hidroelektrane zar to nije dovoljno za solar Zamislite da smo imali 600 megavati solara umjesto da smo u minusu 140 miliona u tih šest mjeseci mi bi bili u plusu 200", rekao je Milutin Đukanović, predsjednik Odbora direktora EPCG .

Na skupu se čulo i da bi trebalo naći mjeru između ekologije i gradnje novih energetskih objekata. A, problematizovane su i evropske direktive koje predviđaju prelazak na čiste izvore energije u trenutku kada članice Unije zbog ruskoukrajinskog rata ponovo oživaljavaju termoelektrane.

"Energetska zajednica je na jučerašnjem ministarskom sastanku u Beču ocijenila Crnu Goru kao najspremniju na prvom smo mjestu, daleko ispred svih regionu po pitanju harmonizacije EU  legislative", istakao je Admir Šahmanović iz Ministarstva kapitalnih investicija.

"Ne smijemo biti grešni u smislu da ne sačuvamo i ne stvorimo energetsku nezavisnost budućim generacijama i prehrambenu nezavisnost a ostalo ćemo i grijehe okajati i popraviti", dodao je Milivoje Radović, profesor na Ekonomskom fakultetu

Samo tako, kako je zaključeno, na skupu Crna Gora može osigurati privredni razvoj.

Biljana Rovčanin, TVCG

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније