Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Б.Ч.Ј.

06. 03. 2023. 14:42 >> 14:42
3

VUČINIĆ

Privatizacije uz korupciju prerasle u još veće bezakonje

Predsjednik Radničke partije Maksim Vučinić kazao je svaka privatizacija koja se temeljila na korupciji i kršenju zakona, kasnije prerasla u još veće bezakonje i brutalnije kršenje prava radnika.

"Ozakonjena pljačka državne imovine i nemarnost bivše vlasti prema državnim resursima ostaje ceh koji i danas plaćamo", kazao je Vučinić.

On navodio da je 2023. godinu obilježilo vraćanje nikšićke Željezare u državno vlaništvo. O ispravnosti tog poteza, kako je kazao, govore "prosta računica i zadovoljstvo radnika".

O stanju u Crnogorskom Telekomu, kako je kazao, govori štrajk 200 zaposlenih u toj kompaniji koji traje od polovine novembra prošle godine.

"Više desetine miliona na godišnjem nivou koji se iznose iz ove zemlje, nijesu dovoljan profit menadžmentu Telekoma.
Radnici kojima se krše osnovna prava zagarantovana Zakonom o štrajku i Zakonom o radu primorani su da i po cijenu rizika opstanka na radnim mjestima istraju u svojoj namjeri. Rade pod takvim uslovima u kojima njihova zarada nije dovoljna da pokrije osnovne egzistencijalne potrebe. Zaposleni tvrde da im zarade nijesu povećane posljednjih 14 godina, od privatizacije kompanije 2008. godine. Iako je prosječna plata oko 1.270 eura zarade ostalim zaposlenima su puno niže jer 'u prosjek ulaze i visoke zarade menadžmenta'", navodi Vučinić.

Poručuje da je odgovorna vlast dužna da podesi državni apart, koji, kako je kazao, radnicima obezbjeđuje sigurnost radnih mjesta i podršku u ostvarivanju višeg stepena ostvarivanja prava iz rada i po osnovu rada.

"Kakva je dosadašnja praksa u podršci države radnicima i nezavisnim sindikatima, o tome najbolje svjedoči strah radnika privatnog sektora od preduzimanja bilo kakvih poteza u ostvarivanuju boljih uslova rada. Inspekcija rada ne sjećam se da je još u ovoj državi neke nelegalnosti sankcionisala osim što su njeni korumpirani inspektori i njihove starješine ostaviljali radničku i djecu sindikalaca bez kore hljeba", kazao je Vučinić.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније