Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

М.М. [ Mina ]

30. 03. 2023. 13:54   >>  14:00

MONSTAT

Prosječna zarada u februaru 771 euro

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u februaru je, prema podacima Monstata, iznosila 771 euro i bila je 1,8 odsto veća u odnosu na januar.

Prosječna neto zarada u februaru je, u odnosu na isti mjesec prošle godine, porasla 9,2 odsto.

Prosječna bruto zarada u februaru je iznosila 958 eura.

“Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u februaru u odnosu na januar zabilježile rast od 0,5 odsto proizilazi da su realne zarade za isti period zabilježile rast od 1,3 odsto”, navodi se u saopštenju.

Prosječne zarade bez poreza i doprinosa u februaru su u odnosu na januar porasle u sektorima informisanje i komunikacije 10,7 odsto, vađenje ruda i kamena 10,6 odsto, državna uprava i odbrana: obavezno socijalno osiguranje 9,3 odsto, stručne, naučne i tehničke djelatnosti 5,7 odsto, kao i administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti 4,7 odsto.

Rast je zabilježen i u sektorima snabdjevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija 3,9 odsto, obrazovanje 2,2 odsto, finansijske i djelatnost osiguranja 2,1 odsto, usluge smještaja i ishrane 1,6 odsto, poslovanje nekretninama 1,3 odsto i trgovina na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala 0,5 odsto.

Pad neto zarade u februaru u odnosu na prethodni mjesec zabilježen je u sektorima zdravstvena i socijalna zaštita 5,1 odsto, poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo 4,3 odsto, umjetničke zabavne i rekreativne djelatnosti 3,3 odsto, građevinarstvo 2,6 odsto, snabdjevanje vodom, upravljanje otpadnim vodama, kontrolisanje procesa, uklanjanje otpada i slične aktivnosti 1,8 odsto, prerađivačka industrija 1,3 odsto, ostale uslužne djelatnosti 0,2 odsto i saobraćaj i skladištenje 0,1 odsto.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније