Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.M. [ Mina ]

04. 04. 2023. 17:53 >> 18:04

ĐUROVIĆ U TIRANI

Potrebna jača saradnja i regionalno povezivanje

Zemlje Zapadnog Balkana imaju veoma sličnu kulturu, istoriju i nasljeđe, što upućuje na potrebu za jačom saradnjom i regionalnim povezivanjem, saopštio je ministar ekonomskog razvoja i turizma, Goran Đurović, na FESTA međunarodnom turističkom forumu u Tirani.

Đurović je na ministarskom panelu o ulozi vlada u oblikovanju turističke agende budućnosti, govorio na temu zajedničke turističke ponude regiona Zapadnog Balkana.

„Danas razgovaramo o trendovima koji će, vjerujem, predstavljati buduću razvojnu šansu našeg regiona i turizma uopšte. Govoreći sa aspekta posjetilaca, svjedoci smo da su zemlje Zapadnog Balkana često percipirane kao jedno veliko turističko tržište. Zato naš cilj treba da bude kreiranje zajedničkih turističkih proizvoda i njihova zajednička promocija, prije svega na udaljenim tržištima, mada i na visokoplatežnim evropskim. To je način da približimo region Evropi, a Evropa je naš cilj“, poručio je Đurović.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva, kazao da o važnosti regionalnog tržišta najbolje govore podaci da su u ukupnoj strukturi stranih noćenja u Crnoj Gori u prošloj godini, u svim vidovima smještaja, zemlje Zapadnog Balkana ostvarile 42 odsto.

„Zato vjerujem da je i nedavno potpisani sporazum o izgradnji mosta na rijeci Bojani, koji su potpisali premijeri Crne Gore i Albanije, Dritan Abazović i Edi Rama, odličan podsticaj za bolje povezivanje država regiona. A regionalno povezivanje nam je neophodno, kako bismo povećali ne samo turističke, već i sve ekonomske tokove“, ocijenio je Đurović.

On je podsjetio da je za crnogorski turizam prošla godina bila veoma uspješna, sa 2,2 miliona turista koji su ostvarili oko 12,5 miliona noćenja, što je rast od 30 odsto u poređenju sa 2021.

Đurović je saopštio i da su prihodi u prošloj godini iznosili više od milijardu EUR, što je u odnosu na 2021. povećanje od gotovo 40 odsto, a veoma blizu rezultatima iz rekordne 2019.

„Takvi podaci, ali i dobra zimska sezona, ohrabruju da ove godine možemo očekivati još bolje rezultate“ rekao je Đurović i dodao da je dugoročni plan Vlade da Crna Gora postane globalno prepoznata turistička destinacija koja živi 365 dana u godini i da je država na dobrom putu da to i postigne.

U okviru FESTA foruma održan je i sastanak ministara Zapadnog Balkana sa Generalnim sekretarom Svjetske turističke organizacije (UNWTO), Zurabom Pololikašvilijem.

Takođe, Đurović je imao bilateralne sastanke sa ministarkom turizma i životne sredine Albanije, Mirelom Kumbaro, ministrom trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Stašom Košarcem, ministrom turizma Bugarske Ilinom Dimitrovim, pomoćnicom ministra ekonomije i inovacija Litvanije, Levom Valeškaite i gradonačelnikom Tirane, Erionom Veliajem.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније