Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Filip Inić, TVCG ]

16. 04. 2023. 09:02 >> 09:02
2

PRIPREME ZA SEZONU

Nedostatak kvalitetne radne snage hroničan problem našeg turizma

Turista će biti ovog ljeta više nego prethodnih, optimistični su turistički radnici. Iz turističkih organizacija se trude da privuku što više posjetilaca, ali kada dođu, postavlja se pitanje jesmo li spremni za njih. 

Kako kaže Tijana Kotarac iz Turističke organizacije Budve, prema najavama hotelijera, čeka nas uspješna turistička godina. 

"A na nama je da položimo još jedan ispit, Budva stalno polaže neke ispite u tim brojkama kada je riječ o održivosti razvoja turizma i o tome koliko je ova naša mala destinacija ustvari spremna da primi toliki priliv gostiju", rekla je Kotarac.

Kada im predstavimo sve ljepote naše zemlje i ubijedimo ih da dođu, većina turista očekuje i da ih neko ljubazno dočeka i usluži. Toga će, boje se ugostitelji, nedostajati ovog ljeta.

Kako je rekao Aleksandar Jovanović iz Turističke organizacije Budve, već jedan hroničan problem crnogorskog turizma je nedostatak kvalitetne i sezonske radne snage. 

"Tako da će to biti i ove godine čini mi se još veći problem nego prethodne godine i imam neki osjećaj da se ništa ne radi kako bi se to unaprijedilo. Tapkamo u mjesto, pričamo o problemima, upućujemo, međutim ne vidim neki napredak u tom smislu", rekao je Jovanović. 

Na pitanje zašto je tako, on navodi da nedovoljan broj naših đaka ne upisuje strukovne škole. 

"Da obrazovni sistem ne prati potrebe tržišta rada, i negdje ni mladi nijesu ni motivisani da rade u crnogorskom turizmu. Čujem da dobar dio njih ide u inostranstvo", rekao je Jovanović. 

Uslovi rada u ugostiteljstvu su, kako kaže, značajno bolji nego prethodnih godina, a ni to što su zarade u ugostiteljstvu veće nego mnogima u zemlji, ne zadržava ih u Crnoj Gori.

"Kada pričamo o kuvarima, konobarima, šankerima, higijeničarima, njima su značajno skočile plate, mislim da nije velika razlika u odnosu na državnu upravu. Čak su i veće plate ako pričamo o kuvarima, i duplo veće nego u državnim institucijama", poručuje Jovanović.

Ako se ovakav trend nastavi, kaže Jovanović, i mi ćemo morati da uvozimo radnu snagu, dok je na našem Birou za zapošljavanje više od 40.000 građana bez posla.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније