Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

05. 05. 2023. 12:15   >>  12:24

KEKOVIĆ

"Podrška smanjenju radnog vremena sa osam na sedam sati"

Najavu lidera Pokreta "Evropa sad" Milojka Spajića da će se boriti za skraćenje radnog vremena sa osam na sedam sati u Jutarnjem programu TVCG kometarisali su Filip Lazović iz Unije poslodavaca i Srđa Keković iz Unije slobodnih sindikata .

Filip Lazović iz Unije poslodavaca kazao je da je bitno znati da li je ova najava jedini potez u tom kontekstu. 

"Imamo najavu lidera Pokreta "Evropa sad" za skraćenje radnog vremena sa osam na sedam sati, i moram reći da je veoma nezgodno, budući da se radi o specifičnom vremenu koji se naziva predizborna kampanja, i ta je informacija pretpostavljamo upućena glasačima i mi tako na to gledamo. Druga stvar koja je takođe važna jer mi ne znamo da li je to jedini potez u tom kontekstu ili je to dio neke šire aktivnosti koja bi bila planirana. Ono što je interesantno  je to da imamo samo tu šturu informaciju pa je nezahvalno komentarisati", kazao je Lazović. 

Istakao je da je legitimno pitanje "da li bi to značilo da će u tom skraćenom radnom vremenu da se dešava u istom obimu neka ekonomska aktivnost", i dodao da je vjerovatn, da kažemo legitimna pretpostavka, da se to ne bi dešavalo i došlo bi do određenog gubitka u privredi..

"Ako bi bilo sedam sati radno vrijeme, sve preko toga bi se odnosilo na prekovremeni rad. Pričati o tome a ne predlagati kako da se riješe neka druga pitanja, treba da nas navede da se zapitamo da li to vodi u pravom pravcu", kazao je Lazović. 

Srđa Keković iz Unije slobodnih sindikata istakao je da podržava smanjenje radnog vremena sa osam na sedam sati. 

"Vezano za pomenutu najavu, ja moram reći da mi to podržavamo, ne zbog populizma već zato što smo se i mi za to borili. Ima više razloga, kao država kandidatkinja Evropske unije moramo da pratimo trendove i najnoviji podaci iz aprila 2023. EUROSTAT-a pokazali su da se kod nas radi 42,8 sati i i da smo i dalje zemlja u kojoj se najviše sedmično radi", kazao je Keković. 

Istakao je da podaci govore da se u Evropi prosječno radi 35,5 sati, a da se najmanje radi u Holandiji.

"Znači ti podaci nam govore da moramo da se vratimo porodici kao osnovnoj ćeliji društva i napravimo balans između poslovnog i porodičnog života", kazao je Keković. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније