Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Драгана Лалевић, ТВЦГ

30. 05. 2023. 06:39 >> 06:39

TRIBINA UCG

Energetika stub razvoja Crne Gore, potrebno mijenjati propise i zakone

Energetika bi trebala da postane stub budućeg razvoja Crne Gore. Za to, imamo prirodne potencijale i ideje, a prepreka su složene administrativne procedure i zakoni, poručeno je sa tribine koju je organizovao Univerzitet Crne Gore. Jedno od rješenja koje se moglo čuti je Zakon o strateškom planiranju.

Elektro-energetski potencijal Crne Gore u najvećoj mjeri još stoji neiskorišćen u našim vodama, vjetru, ali i suncu. Ako znamo da nam ništa od toga ne manjka jasno je da u energetici, a mišljenja je i struka, leži generator ekonomskog razvoja Crne Gore.

"Jedan sam od ekonomista koji zastupa tezu da pored turizma, energetika treba da bude stub razvoja crnogorske ekonomije. Treba da bude u finansijskom smislu i u razvojnom za buduća neka dešavanja koja će dovesti do većih stopa rasta, do boljeg životnog standarda", smatra Milivoje Radović, profesor na Ekonomskom faultetu.

A razvoju će doprinijeti vjetroelektrana Gvozd, još jedna na Krnovskoj visoravni, čija izgradnja bi uskoro trebala da bude dogovorena. Prepreka ovoj, ali i drugim investicijama iz oblasti energetike su zakoni i složene adinistrativne procedure.

"Moje lično mišljenje je da bi Crna Gora trebala da ima Zakon o strateškom plairanju koji bi bio odvojen od Zakona o izgradnji objekata. Da se prepoznaju najznačajnije investicije iz oblasti saobraćaja, građevine, energetike, turizma i da to bude prioritet. Da se napravi sistem jednog organa, da se završava na jednom mjestu", kaže izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin.

I pored velikog potencijala u obnovljivim izvorima energije ne smijemo, ponavljaju iz Elektroprivrede, ugasiti TE Pljevlja, kao jedini stabilni izvor enrgije. Strani eksperti imaju drugačije viđenje njene budućnosti.

"Za Crnu Goru termoelektrana, kao najgora opcija je da se drži u nekoj stend baj rezervi, koja može da se aktivira po potrebi, da bi se u kriznim situacijama zadovoljila potreba za električnom energijom", navodi Milan Vukasović iz Austrijske prenosne mreže.

A u Crnogorskom elektroprenosnom sistemu imaju planove za proširenje postojeće mreže. Remete ih ekološki propisi.

"Planiramo ove godine da završimo dalekovod od Lastve do Pljevalja. Tu se susrećemo sa brojnim problemima, ali iz menadžementa me uvjeravaju da će biti ove godine. Dalekovod prolazi kroz NP Durmitor i prostor Đurđevića Tare, tako da nije ni malo jednostavno, ističe Aleksandar Mijušković, predsjednik Odbora direktora CGES.

A ukoliko bi se realizovali svi najavljeni energetski projekti Crna Gora bi, saglasni su učesnici tribine, postala njen stabilan izvoznik.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније