Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Bojana Baranin, TVCG ]

02. 11. 2023. 08:21 >> 08:22

PODRŠKA I OD EU

"Formiraju poseban direktorat za evropske projekte"

Energetski sektor u Crnoj Gori obradovala je nedavna izjava predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen da bi naša država mogla da postane veliki snabdjevač električne energije u regionu.

Iz Elektroprivrede kažu da im je drago što evropski zvaničnici prepoznaju potencijal Crne Gore u ovoj oblasti, te da je to velika šansa za nas.

I novi ministar energetike Saša Mujović kaže da mu je čast što što mandat započinje uz ispruženu ruku Evropske unije, i poručuje da će se truditi da unaprijedi stanje u energetici, ali i saradnju s Unijom.

Prvi radni dan na novoj funkciji, ministar energetike Saša Mujović iskoristio je da s predsjednicom Evropske komisije posjeti jedan od 15 elektroprenosnih objekata u Crnoj Gori koji se unapređuje zahvaljujući sredstvima Evropske unije.

Ulaganje u elektro-energetsku mrežu, tvrdi Mujović, biće jedno od strateških opredjeljenja nove vlade jer to, kako navodi, donosi sigurnu korist.

"Svaki prenosni vod predstavlja jednu vrstuauto-puta, ako to prevedemo na rječnik saobraćaja. To je zapravo način na koji mimožemo da izvezemo električnu energiju, da uvezemo električnu energiju, dapostanemo tranzitno područje, da omogućimo prenos električne energije preko tihvodova i da ubiramo značajne prihode", kazao je on. 

Da bi Crna Gora mogla da ubira značajne prihode tako što će struju izvoziti zemljam aregiona, poručila je predsjednica Evropske komisije. Iz Elektroprivrede pozdravljaju njenu izjavu.

"Mi već odavno to saopštavamo i primijetili ste da smo u posljednjih godinu ili dvije počeli da izgrađujemo nove izvore električne energije. Fokusirali smo se na solarne panele, ali Crna Gora ima izuzetan potencijal i što se tiče hidro i vjetro energije. Mislimo da je to velika šansa", istakao je predsjednik odbora direktora EPCG Milutin Đukanović.  

A da velike šanse, za koje pomoć dobijamo od Evropske unije kroz različite donacije, često ne umijemo da iskoristimo na pravi način, poručuje predsjednica Crnogorske panevropskeunije Gordana Đurović.

"Uvijek imamo neke velike evropske milijarde kojesu svuda oko nas, vrlo su zvučne, ali ne toliko vidljive. S obzirom na to da Crna Gora, kao i Bosna i Hercegovina i Albanija, prošle godine nije dobila nijedan projekat čiste energije na nacionalnom nivou, nadam se da ćemo se ovogputa malo bolje pripremiti", dodala je ona. 

Da evropski fondovi pružaju velike mogućnosti, te da ih treba bolje koristiti, saglasni sui ostali naši sagovornici. 

"Problem je da se sredi dokumentacija, da se urade određeni planovi, kako na nivou Elektroprivrede tako i na nivou čitavog sistema, dosta je komplikovano doći do određenih dozvola i zbog toga sam rekao da je neophodno regulisati zakonsku regulativu", kaže Đukanović. 

"Mislim da tu možemo da napravimo puno veći iskorak i da to iskoristimo na mnogo bolji način. S tim u vezi, u okviru ovog Ministarstva planirano je formiranje jednog posebnog direktorata koji će se baviti upravo međunarodnim projektima i saradnjom sa Evropskom energetskom zajednicom", kazao je Mujović. 

Mujović zaključuje da će se Ministarstvo kojim rukovodi truditi da ispuni sve što Evropska unija od njega očekuje, te da će različitim aktivnostima dokazati tvrdnju da je elektroenergetika glavna razvojna šansa Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније