Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Б.Ч.Ј.

06. 11. 2023. 13:21 >> 13:21

OD 2024. DO 2028.

U toku izrada Partnerskog okvira za saradnju Svjetske banke i Crne Gore

U toku je izrada Partnerskog okvira za saradnju Svjetske banke (SB) sa Crnom Gorom za period 2024-2028. godine kojim će biti definisane prioritetne oblasti saradnje. To je saopšteno na sastanku tima Svjetske banke sa ministrom finansija Novicom Vukovićem.

Vuković se sa saradnicima danas sastao sa timom Svjetske banke, predvođenim Kristoferom Šeldonom, šefom Kancelarije SB za Crnu Goru sa kojima je razgovarao o partnerstvu sa tom finansijskom institucijom, zajedničkim projektima ali i o aktuelnoj ekonomskoj situaciji i stanju javnih finansija Crne Gore.

Imajući u vidu da je ovo prvi sastanak nakon preuzimanja ministarske funkcije, kako su kazali iz Ministarstva finansija, napravljen je presjek dosadašnjih zajedničkih aktivnosti i sagledane su mogućnosti dalje saradnje.

“Izrazivši zadovoljstvo što se već, na samom početku mandata, sastao sa predstavnicima jedne od najzančajnijih finansijskih institucija, ministar Vuković iskazao je namjeru Vlade da se ovo partnerstvo jača, kao i da se ubrzanom dinamikom privedu kraju svi otpočeti zajednički programi i strateški planiraju novi”, saopšteno je iz Ministarstva.

Šeldon je, kako se dodaje, poželio uspjeh Vukoviću u vođenju jednog od ključnih državnih resora, istovremeno iskazavši spremnost institucije koju predstavlja da Crnoj Gori, pruži podršku, ne samo kroz kreditne programe i direktne zajmove, već i pružanjem ekpertskih konsultacija i obuka.

“Kazao je da partnerstvo Crne Gore i SB počiva na dva prioritetna stuba, koji se odnose na fiskalnu stabilnost i bolje upravljanje prirodnim resursima u cilju odživog i zelenog rasta. Takođe je istakao da je u toku izrada Partnerskog okvira saradnju sa Crnom Gorom za period 2024-2028. godine, kojim će biti definisane prioritetne oblasti saradnje, te predočio mogućnosti finansiranja koje pruža DPL – Zajam zasnovan na razvojnim politikama”, dodaje se u saopštenju.

Ministar Vuković kazao je da je Ministarstvo finansija, pored važnih tekućih aktivnosti, poput rebalansa budžeta za ovu i izrade Predloga Zakona o budžetu za narednu godinu, istovremeno usmjereno i na definisanje razvojnih prioriteta, koji će biti prepoznati i Fiskalnom strategijom, koju je Vlada u obavezi da izradi u prvih pola godine mandata.

Tokom prvog sastanka u ovom formatu, na kojem je, kako je saopšteno, iskazana zajednička spremnost da se dodatno unaprijede razvojne i strateške mogućnosti saradnje, najavljeno je da će se, kroz dalju koordinaciju na operativnom nivou dogovoriti konkretni zajednički koraci.

Sastanku su prisustvovali i Denis Mesihović, službenik za operacije SB, kao i ekonomista SB u Crnoj Gori, Milan Lakićević, dok su tim ministra Vukovića činili prve saradnice dr Bojana Bošković i Jovana Nišavić, generalni direktor Direktorata za državni budžet, Bojan Paunović i šefica kabineta Jovana Bojić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније