Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.B.

15. 12. 2023. 10:54 >> 16:11
2
Čitaj mi:

"FIDELITY CONSULTING"

Povećanjem PDV u ugostiteljstvu Vlada odmaže malim privrednicima

Kompanija "Fidelity consulting" upozorava da je novi potez Vlade o povećanju PDV u ugostiteljstu sa sedam na 21 odsto, nije dobra vijest za sve vlasnike kafana, barova i restorana, ali jeste za državu koja će na ovaj način lakše puniti državnu kasu.

"Svima je izgleda promaklo da je Vlada, prilično revnosna kada je u pitanju 'pomoć' malom čovjeku, odlučila da ugostiteljstvo više doprinosi državnoj kasi. Kako? Povećanjem PDV-a sa 7 na 21%, naravno. Kladimo se da vam ovo nisu rekli na predstavljanju budžeta: stvarno se vraća stopa PDV-a od 21% u sektoru ugostiteljstva. To je stvaranje predvidljivog poslovnog ambijenta za razvoj preduzetništva. Jer, šta je logičnije u zemlji u kojoj se svaki drugi preduzetnik bavi ugostiteljstvom, a svaki treći građanin sanja o svom malom kafe raju, osim da mu povećate PDV", navode u ovoj NVO.

Kako ističu, slijedi povećanje cijena dojč kafe, piva, jaja na oko, girica, kroasana, pice na parče, veganskih kolača, kisjele i svih onih malih radosti koje sebi katkad dopuštamo.

"Možda ovo povećanje poreza ima i neku svijetlu stranu. Možda će se smanjiti broj kafića na svakom ćošku, možda će se poboljšati kvalitet usluge, ili, ko zna, možda će se višak novca uložiti u nešto korisno - kao što su dodatna zapošljavanja u javnom sektoru. U budžetu piše baš tako. Na kraju, sjetite se da svaki put kada popijete kafu u omiljenoj kafani, ne samo da uživate u tom crnom zlatu, već i pomažete našoj državi da postane 'bogatija'", ističu u objavi na FB.

Podsjećamo, od 1. januara prestaje da važi olakšica po kojoj se plaćao niži porez na dodatu vrijednost od sedam odsto na usluge pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka, osim alkoholnih pića, gaziranih pića sa dodatkom šećera i kafe u ugostiteljskim objektima. Ova mjera je bila uvedena tokom korone, kao podrška ugostiteljima i hotelijerima.

Iz Privredne komore Crne Gore su uputili inicijativu ministru finansija Novici Vukoviću da se izmijeni Zakon o PDV-u i da se ova povlastica zadrži i u narednoj godini, jer u ovakvom poslovnom ambijentu uz visoke cijene prehrambenih proizvoda, ugostitelji i hotelijeri ne mogu kreirati konkurente cijene prema krajnjem gostu.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније