Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

K. J. [ Mina ]

28. 12. 2023. 09:32 >> 09:34
Čitaj mi:

STABILIZACIJA

Cijene nafte iznad 80 USD

Cijene nafte stabilizovale su se u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 80 USD, budući da trgovci pokušavaju da procijene rizik novih napada na Crvenom moru, nakon najave pojačanih međunarodnih patrola u regiji.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podna bila niža 54 centa nego na prethodnom zatvaranju trgovine i iznosila je 80,53 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 65 centi nižoj cijeni, od 74,92 USD.

Trgovce su u utorak uznemirili novi napadi jemenskih Huta na brodove u Crvenom moru, koji bi mogli ugroziti snabdijevanje naftom s Bliskog istoka i važnu rutu za globalnu trgovinu, prenosi Hina.

Huti su objavili da napadaju brodove povezane s Izraelom i traže zaustavljanje izraelskih vojnih operacija u Pojasu Gaze. Načelnik izraelskog vojnog stožera, Herzi Halevi, rekao u utorak da će rat u Gazi trajati mjesecima.

Sjedinjene Američke Države (SAD) su u međuvremenu najavile međunarodnu vojnu pomorsku operaciju, koja bi trebalo da zaštiti plovidbu kroz Crveno more. I danska brodarska kompanija Maersk najavila je u srijedu da bi mogla da obnovi transport kroz tu regiju.

Trgovci su još na oprezu.

„Tek ćemo vidjeti hoće li se napadi zaista prorijediti zahvaljujući pojačanim pomorskim patrolama i preusmjeravanju brodova", rekao je Callum Macpherson iz Investeca.

Tržište će s pažnjom pratiti i zalihe u SAD-u. Analitičari procjenjuju da su zalihe nafte prošle sedmice pale 2,6 miliona barela, dok su se zalihe destilata i benzina vjerovatno povećale.

Zbog praznika, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) nije objavila podatak o cijeni barela korpe nafte svojih članica.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније