Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ R.B. ]

16. 01. 2024. 15:54 >> 16:03

MUJOVIĆ-MILER

"Resursi koje posjedujemo nijesu na pravi način valorizovani"

Geopolitičke promjene i vrlo dinamično tržište energenata, ali i neophodnost razvoja i realizacije novih energetskih projekata kroz proces „zelene tranzicije“, predstavljaju izazov za donosioce odluka u ovoj oblasti - zajednički je stav ministra energetike i rudarstva Saše Mujovića i ambasadora Austrije u Crnoj Gori Karla Milera.

Dvije države, kako je saopšteno iz resornog ministarstva, imaju dobre bilateralne odnose koji su osnova za jačanje ekonomske saradnje, a oblast energetike i rudarstva je u fokusu stranih investitora. U tom smislu, ambasador je ministru prezentovao interesovanje za oblast prerade industrijskog otpada tj. crvene zemlje ili šljake/mulja, iz koje se mogu dobiti rijetki i izuzetno vrijedni metali. Ambasador Miler je istakao da ovakav vid saradnje na stručnom nivou uz razmjenu veoma korisnih iskustava koje Austrija ima, vidi kao dobru priliku za jačanje ekonomskih odnosa dvije države.

“Potencijali i resursi koje posjedujemo kada su u pitanju rudna bogatstva, dominatno u sjevernoj I centralnoj regiji države, nijesu dovoljno ni na pravi način valorizovani. Razmjena iskustava sa zemljom kao što je Austrija bi značila za naš dalji razvoj u ovoj oblasti“, naglasio je Mujović, uz poziv ambasadoru da na operativnom nivou ostvari konekciju sa zainteresovanim kompanijama iz Austrije, kako bi i konkretizovali model buduće saradnje.

Mujović i Miller razgovarali su i o aktuelnim temama, kao što je evidentno interesovanje stranih investitora za Željezaru Nikšić, nakon nedavno objavljenog javnog poziva, ali i o razvoju projekata iz oblasti obnovljivih izvora energije.

“Balans koji država mora da pronađe između izgradnje razvojnih projekata, zaštite životne sredine i onoga što su stavovi i zahtjevi građana ključan je za njihovu uspješnu realizaciju. Bez dijaloga i kompromisa teško se dolazi do zajedničkih rješenja”, zaključio je ministar Mujović dodajući da će komunikacija sa predstavnicima civilnog sektora, građanima, NVO aktivistima biti jedna od smjernica u budućem radu ovog resora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније