Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Portal RTCG ]

29. 01. 2024. 09:11 >> 09:12

EUROSTAT O REGIONU  

Crna Gora ima najviše automobila na 1.000 stanovnika

Crna Gora ima najviše putničkih vozila na 1.000 stanovnika, i to 369, podaci su Eurostata koji ne iznenađuju. Istaknuti novinar i autor emisije “Okvir” na Javnom servisu Zoran Leković za naš Portal navodi da je jedan od najvećih problema starosna struktura vozila te da će država morati da zabrani uvoz starih automobila koja ne ispunjavaju nove standarde Evropske unije na polju emisije štetnih gasova.

Podaci koje je objavila Radio Slobodna Evropa, pozivajući se na Eurostat, odnose se na 2022. godinu, osim za Kosovo, za koje su dostupni samo podaci iz 2021. godine.

Podaci ne iznenađuju ako pogledamo gužve 

Dok naša država prednjači sa brojem automobila na 1.000 stanovnika, ta brojka na Kosovu iznosi 182.

U Srbiji imaju 344 automobila na 1.000 stanovnika, u Sjevernoj Makedoniji 263, a Bosni i Hercegovini 262.

Albanija ima 226 putničkih vozila na 1.000 stanovnika.

Leković koji se dugo godina bavi ekonomskim pitanjima, kaže da nije iznenađen ovom informacijom, te da je dovoljno obratiti pažnju na svakodnevne gužve, naročito u Podgorici.

“Primjetno je da je broj automobila  ogroman, posebno za ovaj nivo saobraćajne infrastrukture, koja ne može da podmiri, bar ne na zadovoljavajući način, normalno funkcionisanje saobraćaja u Podgorici.  Ranije smo imali takozvane špiceve kada su gužve i očekivane, sada nema pravila”, ističe Leković.

 Primjećuje da veliki broj porodica imaju dva ili više vozila po domaćinstvu.

“Treba istaći da Podgorica do nedavno nije imala funkcionalna gradski saobraćaj, pa su ljudi na neki način i bili primorani na kupovinu vozila”, ukazao je Leković.

Vazduh zagađen, prodaja goriva raste

Međutim,ovako veliki broj vozila utiče na ogromno zagađenje vazduha.

“Što svi osjećamo,  a potvrđuju i mjerenja nadležnih agencija. Prodaja goriva je porasla, država od toga ubira više poreza i akciza, ali građani, svi zajedno zdravljem plaćaju ovakvo stanje”, ističe Leković.

Kaže da električna vozila još nijesu na adekvatan način zaživela u Crnoj Gori, te da je količina štetnih, izduvnih gasova daleko iznad propisanih evropskim standardima.

“Građani pri kupovini auta najčešće podižu kredite kod komercijalnih banaka i mikrofinansijskih institucija, što je dio podataka o strukturi potrošačkih kredita banaka koje posluju u Crnoj Gori”, zaključuje Leković.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније