Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.B.

08. 02. 2024. 15:31 >> 15:44
1
Čitaj mi:

INICIJATIVA MUJOVIĆA

EPCG da kreira program za ugradnju solarnih panela na sjeveru

Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović pokrenuo je aktivnosti na realizaciji projekta ugradnje solarnih panela na sjeveru Crne Gore, u skladu sa jučerašnjim obećanjem koje je dao građanima Bijelog Polja na panel diskusiji o zagađenju vazduha. On je uputio i zvanični dopis EPCG i Solar gradnji, da kreiraju novi program sličan Solari 3000+ koji bi bio implementiran na sjeveru Crne Gore.

Ministar je obavio konsultacije sa izvršnim direktorima Elektroprivrede Crne Gore i EPCG Solar gradnje, Ivanom Bulatovićem i Valerijom Saveljić, kao i predsjednikom Odbora direktora EPCG Milutinom Đukanovićem, koji su pozitivno reagovali na ovu inicijativu.

Kako navode u saopšetnju Ministarstva, Mujović je uputio i zvanični dopis ovim kompanijama da kreiraju poseban program radnog naziva Solar sjever, koji bi, u odnosu na program Solar 3000+, bio finansijski povoljniji i prihvatljiviji i za one sa manjom platežnom moći, kako bi se što veći broj građana sjevernih opština, a posebno onih koji imaju evidentne probleme sa zagađenjem, prijavilo za projekat i na taj način smanjili upotrebu uglja kao najvećeg zagađivača vazduha.

"Ovo je način da u velikoj mjeri riješimo uočeni problem, da proizvedemo nove KwH zelene energije i to na mjestu potrošnje, te da imamo potrebu punog angažmana i eventualnog prijema nove radne snage", naveo je Mujović u dopisu upućenom energetskim kompanijama.

Kako je istaknuto, ovo je prvi, ali ne i jedini korak u skladu sa obećanjima ministra Mujovića da se nađu dugoročno održiva i za građane dostupna rješenja za problem zagađenja vazduha.

Pored novog projekta Solar sjever, ministar Mujović je istakao da će već od sljedećeg mjeseca, početkom marta, na raspolaganju biti sredstva za primjenu energetske efikasnosti u domaćinstvima, po povoljnim uslovima, i pozvao građane Bijelog Polja da se prijave.

"U ovoj fazi realno je raditi na energetskoj efikasnosti na nivou Crne Gore, jer je tada potrošnja neuporedivo manja, što je princip koji primjenjuje Evropa. Prvo treba napraviti infrastrukturu koja će omogućiti manju potrošnju. Želim da pošaljem jasnu poruku, nismo ravnodušni na probleme koji tište građane Bijelog Polja, ali i ostalih opština na sjeveru. Ova Vlada, na čelu sa premijerom Spajićem ima namjeru da jača poziciju sjevera, da radi na stvaranju boljih uslova života svih građana. To je naša želja, to je naša obaveza" rekao je Mujović.

Kako je ministar naveo u predlogu, s obzirom da su ekološki problemi izraženi u gradovima na sjeveru države dominantno zbog korišćenja uglja za potrebe grijanja, potrebno je intezivirati proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

"Najsrdačnije vas molim da razmotrite mogućnost kreiranja posebnog programa za stimulisanje ugradnje solarnih panela u pomenutoj regiji, a po uzoru na program Solari 3000+ koji uspješno implementirate. Radni naziv novog programa bi bio Solari sjever. Potreba je da program bude što masovnije prihvaćen, a imajući u vidu nedovoljnu razvijenost sjevera Crne Gore i malu platežnu moć građana, molim vas da koncept programa bude što povoljniji za ekonomskog aspekta", naglasio je Mujović.

On je inicijativu uputio predsjedniku Odbora direktor EPCG Milutinu Đukanoviću, izvršnom direktoru EPCG Ivanu Bulatoviću i izvršnoj direktorici EPCG Solar gradnja Valeriji Saveljić.

Kako je dodao ovo je način da se u velikoj mjeri riješe uočeni problemi, da se proizvedu novi kilovati energije i to na mjestu potrošnje uz potrebu angažmana postojeće i eventualno prijema nove radne snage.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније