Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

TVCG

09. 02. 2024. 16:55 >> 16:55

FILIPOVIĆ I KONJEVIĆ

Potencijalni štrajkovi ozbiljna prepreka u prvih 100 dana rada Vlade

U prvih stotinu dana rada Vlade ozbiljna prepreka su potencijalni štrajkovi i biće zanimljivo vidjeti naredne korake izvršne vlasti, saglasni su ekonomski analitičar Oleg Filipović i generalni sekretar Crnogorskog udruženja poslodavaca Raško Konjević.

Ekonomski analitičar Oleg Filipović je u emisiji "Dobro jutro Crna Goro" komentarišući prvih 100 dana rada vlade kazao da je dobra odluka Komiteta Savjeta Evrope za sprečavanje pranja novca da Crna Gora ne bude na "sivoj listi". kazao je da ne bi bilo dobro da smo na tom nivou.

"Sad treba, to što smo usvojili i izakonski sprovesti u dijelo, što će definitivno promijeniti ovaj određeni karakter pretežno financijskog tržišta. Drugi dio je njihova najava, odnosno najava vlade, da će u aprilu, u mjesecu, u zavisnosti od parametara, na makro nivou donijeti fiskalnu strategiju, što bi trebalo da bude neki drugi korak ka realizaciji programa Evropa sad", kazao je Filipović.

On je kazao da je prvi korak programa Evropa sad 2 podizanje minimalne penzije.

"Prvi korak je podizanje te minimalne penzije, izjednačavanje minimalne penzije sa minimalnom platom u iznosu od 450 eura i imamo to zaduženje od 109 miliona eura, u doduše oni imaju pravo da se zaduže negdje milijardu i sto miliona eura, koliko im je omogućila Skupština, od čega je jedan dio zadužen putem emisije državnih zapisa na lokalnom tržištu na 3, 6 i 9 mjeseci i jedan dio direktnih kreditnih zaduživanja pod cijenom od 6,55", kazao je Filipović.

Generalni sekretar Crnogorskog udruženja poslodavaca Raško Konjević da će u zavisnosti od funkcionisanja budžeta u prva tri mjeseca biti jasno da li je mmoguća realizacija datih obećanja.

"Čekamo svi prva tri mjeseca, odnosno prvi kvartal 2024. godine, da vidimo kako će budžet funkcionisati, zavisno od funkcionisanja tog budžeta, rekao bih, već negdje sredinom marta ili krajem marta će biti jasno da li od ovih dosta snažnih obećanja koji su dati, da li je njihova realizacija moguća, jer, vidite, dosta je, rekao bih, budžet optimistično planiran na prihodnoj strani, a dosta je opterećen rastom troškova, odnosno rashoda na rashodnoj strani, tako da to neće biti ni malo lako i dominantno će sve to zavisiti od ukupnih kretanja, dakle, ne samo u crnogorskoj ekonomiji, nego ona kao uvozno zavisna, u značajnoj mjeri upija, ako mogu tako da kažem, dešavanja i na evropskom ekonomskom tržištu", kazao je Konjević.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније