Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

A.B. [ Portal RTCG ]

13. 02. 2024. 13:47 >> 14:18

SAOPŠTENJE ADVOKATA

Ustavni sud: Ireni Radović prekršena prava

Ustavni sud Crne Gore utvrdio je da je Ireni Radović u sudskom postupku za poništaj njenog razrješenja sa dužnosti viceguvernerke Centralne banke povrijeđeno pravo na pristup sudu sadržano u pravu na pravično suđenje, saopštili su advokati Goran Rodić i Siniša Gazivoda.

Sud je, kako navode u saopštenju, ukinuo rješenje Vrhovnog suda Crne Gore kojim je 2021. godine, odbijena njena revizija.

Podsjetimo, Skupština Crne Gore razriješila je Radović 2018. godine sa dužnosti viceguvernera, a po njenoj tužbi Upravni sud se oglasio nenadležnim i predmet uputio Osnovnom sudu na odlučivanje. Takvu odluku potvrdio je tada i Vrhovni sud navodeći da suđenje treba da se odvija pred Osnovnim sudom u Podgorici.

Nakon što je dva puta presudama Osnovnog suda u Podgorici utvrđivano da je Radović nezakonito razriješena, Vrhovni sud donio je načelni pravni stav da, uprkos ustavnom principu međusobne ravnoteže i kontrole između grana vlasti, sud ne može preispitivati zakonitost odluka o razrješenju koje donosi Skupština.

"Taj načelni pravni stav poslužio je da se odbaci kao nedozvoljena tužba za poništaj razrješenja, što je 2020. godine potvrdio i Vrhovni sud Crne Gore, iako je prethodno odlučio da postoji nadležnost redovnih sudova za ovaj predmet. Upravo zbog toga smo se i obratili Ustavnom sudu ustavnom žalbom koja je sada usvojena. Ustavni sud u odluci je, između ostalog, naveo da se načelni pravni stav nije mogao retroaktivno primijeniti na slučaj Irene Radović. Podsjećajući da ova pravna bitka traje već petu godinu od podnošenja tužbe i da vrijeme potvrđuje da su naši argumenti bili utemeljeni očekujemo da će u najskorije vrijeme biti stavljena tačka na ovaj slučaj i da će pravosnažno biti utvrđeno da je razrješenje Radović sa dužnosti viceguvernera bilo nezakonito", zaključeno je u saopštenju advokata. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније