Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

A.B.

16. 02. 2024. 21:06 >> 22:18
7
Čitaj mi:

EMISIJA "OKVIR"

Zakupci plaža traže reakciju države, ministar poručuje da se ulaganja moraju planirati

Iz Privredne komore saopštili su da se plaše da kupališta neće biti spremna za predstojeću turističku sezonu, dok su u Morskom dobru uvjereni da će zakupci plaža ipak biti spremni za početak sezone. To je saopšteno u emisiji "Okvir" večeras na TVCG.

Gosti Zorana Lekovića su Janko Odović, ministar urbanizma, prostornog planiranja i državne imovine, Mladen Mikijelj, izvršni direktor Morskog dobra, Dragan Purko Ivančević iz Privredne komore Crne Gore, Petar Delić, zakupac plaže i Ilija Armenko, zakupac plaže. 

Cijena zakupa plaža u hotelima nije se mijenjala, a tender za zakup kupališta biće ranije raspisan prije nego što je to bio slučaj 2019. godine, koja je bila odlična za turističku sezonu, poručuju iz Ministarstva urabnizma prostornog planiranja i državne imovine, te Morskog dobra. Sa druge strane, iz Privredne komore se plaše da kupališta neće biti spremna za predstojeću turističku sezonu. Nezadovoljni su i zakupci plaža, pa poručuju da dio njih traži ostavku izvršni direktor Morskog dobra Mladena Mikijelja.

Kako je kazao Dragan Purko Ivančević iz Privredne komore, nedavno je organizovan sastanak hotelijera, ali se iz državnih organa niko nije pojavio.

"Bila je to jako loša vibracija. Preostalo nam je da formiramo zaključke i da pozovemo državne organe da dođemo do rješenja. Bez države, mi ne možemo da funkcionišemo. Država je naš strateški partner. Pred nama je najveća turistička berza u Evropi, gdje dolazimo sa spremnim ponudama i našim turopretorima. Mi moramo da dođemo sa spremnom informacijom kad počinje kupališna sezona", poručio je Ivančević.

Ministar Janko Odović navodi da ako je 2019. godina bila odlična za turističku sezonu, onda za ovu problema neće biti.

"Tenderske procedure će na vrijeme početi. Jedan mali dio treba da završimo što se tiče plana privrednih objekata. Imaćemo nakon toga sliku koja su kupališta dostupna", poručio je ministar.

Odović je poručio da na sastanak sa Privrednom komorom nije mogao doći zbog zdravstvenih problema.

"Htio sam da se lično uvjerim u proceduru. Moramo voditi računa o zakonima naše države. Razumijem udruženje zakupaca jer su ulagali mnogo novca, ali je potrebno da zakupci planiraju svoje investicije", kazao je Odović.

Ivančević je predložio da tendere treba odložiti za poslije sezone.

"Treba produžiti postojeće ugovore. Sezona nam je na pragu, doći će do problema, pa ni hotelska kupališta nećemo moći da identifikujemo", kazao je on.

Izvršni direktor Morskog dobra Mladen Mikijelj je uvjeren da će zakupci plaža biti spremni za početak sezone.

"I 2019. godine tender je bio sproveden u periodu april-maj. Uvjeren sam da će biti dovoljno vremena", kazao je direktor Morskog dobra.

Mikijelj tvrdi da priča da su bivši korisnici Morskog dobra marginalizovani i obespravljeni nije tačna i istinita.

"Novim pravilnikom u ustupanju Morskom dobru djelimično će se uvažavati zahtjevi korisnika. Stvaramo tržišnu utakmicu, a nova cjenovna politika će biti definisana u ponedjeljak na sjednici Upravnog odbora Morskog dobra", najavio je on.

Jedan od zakupaca plaže Ilija Armenko iz Petrovca saopštio je da dio zakupaca traži ostaku Mikijelja.

"Gori nam pod nogama. Hiljadu zakupaca je u pitanju. Očekivao sam da državni organi dođu na sastanak, jer mi nemamo kontakt sa njima. Ali, to je njihovo pravo i oni su tako odabrali. Ja samo želim da svi sjednemo i da se dogovorimo", dodao je on.

Poručio je da on nije zainteresovano lice za zakup, već je svoj život uložio u turizam.

"Mladost sam svoju dao za to. Mi smo brend, mi smo destinacija. I sami ste rekli da su naše plaže među najljepšima na svijetu. Ko je tome doprinio? Jedino mi zakupci. Nije sigurno Morsko dobro, koje nije cent jedan uložilo", tvrdi Armenko.

Kako je kazao njegov kolega iz Ulcinja Petar Delić, zakupci su bili skroz neinformisani o novim tenderima i pravilniku.

"Skoro 25 godina sam zakupac plaže. Kreditno sam zadužen. Mi smo navikli da radimo tokom sezone, da spasimo sezonu i turizam. Nije naš posao da se bavimo pravilnikom, to su interesi o kojima drugi treba da brinu. Naš posao je da budemo spremni za sezonu i da dočekamo turiste kako treba. Kad se tenderi raspišu uvijek se kasni, a mi bismo voljeli da je to ranije", zaključio je Delić.

 

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније