Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.V. [ Mina ]

18. 02. 2024. 15:50 >> 15:50

VALUTA

Dolar ojačao petu sedmicu zaredom

Vrijednost dolara prema korpi valuta blago je porasla i ove sedmice, pete zaredom, jer je sve jasnije da zbog visoke inflacije američka centralna banka neće žuriti sa smanjenjem kamata.

Dolarov indeks, koji prati vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je ove sedmice 0,15 odsto na 104,26 bodova, prenosi SEEbiz.

Pritom je vrijednost dolara prema evropskoj valuti ojačala 0,1 odsto, pa je cijena eura skliznula na 1,0775 USD. Kurs dolara porastao je i prema japanskoj valuti, 0,6 odsto na 150,2 JPY.

Jačanje dolara petu sedmicu zaredom uslijedilo je nakon izvještaja o rastu inflacije u SAD-u u prvom mjesecu ove godine.

Izvještaj, objavljen u utorak, pokazalo je da su u januaru potrošačke cijene porasle 0,3 odsto na mjesečnom, a 3,1 odsto na godišnjem nivou, više nego što su analitičari očekivali. Više nego što se očekivalo porasle su u januaru i proizvođačke cijene, što pokazuje da borba protiv inflacije još nije gotova.

Krajem prošle godine dolar je bio pod pritiskom, jer se na tržištu procjenjivalo da će inflacija slabiti, a da će zbog toga Fed već u martu početi da smanjuje kamatne stope.

Međutim, s obzirom na to da se inflacija i dalje kreće znatno iznad Fedovog ciljanog nivoa od dva odsto, rez u martu više se na tržištu ni ne spominje, a nakon izvještaja o potrošačkim cijenama splasnule su i špekulacije o smanjenju kamata u maju.

Na tržištu novca sada se procjenjuje da izgledi za smanjenje kamata Feda u maju iznose manje od 50 odsto.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније