Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ R.B. ]

05. 03. 2024. 20:06 >> 20:22
1
Čitaj mi:

MINISTARSTVO FINANSIJA

Za emisiju obveznica čeka se pravi momenat na tržištu

Nijesu tačne objave u medijima da će Vlada danas emitovati obveznice na međunarodnom tržištu vrijedne pola milijarde do 700 miliona i to u dolarima sa rokom dospjeća od sedam godina. To je rečeno Radiju Crne Gore u Ministarstvu finansija. Navode da se emisija priprema, ali da se čeka povoljan momenat na tržištu, što je i prije 15 dana najavio premijer Milojko Spajić.

"Kada će se tačno desiti tehničko izvršenje, to je potpuno nebitno. Bitno je kakva će biti situacija na tržištu, kolika je ponuda, kolika je potražnja. Tražićemo momente kada je dobar trenutak na tržištima da se to odradi", kazao je ranije premijer.

Analitičar Novak Svrkota kaže da je upitno da li je početak marta pravi momenat za emisiju obveznica jer, kako obrazlaže, očekivalo se da 20. marta bude donesena odluka o snižavanju kamata.

Kako se napominje, taj sastanak monetarnih vlasti neće ni održati, kamate ostaju i dalje visoke.

Emitovanje obveznice u dolarima o čemu pišu podgorički mediji, tvrdi Svrkota, nema smisla ako se ima u vidu da je Crna Gora ušla u novi hedging aranžman zbog valutnog rizika za pozajmicu od Exim banke za izgradnju prve dionice autoputa.

"Time bi samo povićali rizik i neizvjesnost, zbog toga kamatne stope federalnih rezervi su za prilike od pola procenta do jedan posto veće od kamatnih stopa Evropske centralne banke", dodao je on.

To što u bankama ima preko pet milijardi depozita građana i privrede, pojašnjava naš sagovornik, ne znači da poslovne banke imaju mogućnost da finansiraju kreditno zaduženje države, koje je projektovano ove godine od 650 miliona do milijardu i 150 miliona eura.

"Domaći bankarski sektor ne bi mogli da pokriju, vjerovatno bi mogao neki manji iznos da se ponudi na domaćem tržištu", dodaje Svrkota.

Podsjećamo, početkom godine vlada se kod poslovnih banaka zadužila 109 miliona sa kamatom od 6,5 procenata. Činjenica je i da je zaduživanje neizbježno, jer do kraja ove godine na naplatu stiže gotovo 657 miliona starih dugova, od čega glavnicu čini 519, a kamate 138 miliona eura.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније