Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.M.

08. 03. 2024. 19:54 >> 22:06
Čitaj mi:

EMISIJA "OKVIR"

Decentralizacija sistema inspekcije standard EU

Ministar javne uprave Maraš Dukaj kazao je da neophodna decentralizacija sistema inspekcija jer ovakav mješovit sistem funkcionisanja inspekcija nigdje ne postoji u regionu, kao ni u zemljama Evropske unije. Istakao je da će se sve raditi transparentno i da se reforma sprovodi zbog građana.

Dukaj je gostujući u emisiji "Okvir" kazao da nije samo 44. vlada razmišljala o tome da rasformiše Upravu za inspekcijske poslove i formira inspekcije pri ministarstvima nego i prethodne vlade.

"Ova Vlada je imala hrabrost da uđe u ovu priču, a sve radi reorganizacije inspekcijskog prostora u Crnoj Gori", kazao je Dukaj.

Smatra da je neophodna decentralizacija sistema inspekcija.

"Mi danas nemamo centralizovan sistem inspekcija. Uprava za inspekcijske postoji od 2012. godine i do danas nije uspjela da sve inspekcije ima pod svojim krovom. Mi imamo više od 10 inspekcija kod raznih ministarstava", kazao je Dukaj.

Naglasio je da ovakav mješovit sistem funkcionisanja inspekcija nigdje ne postoji u regionu, a tek u zemljama Evropske unije.

Direktorica UIP Ana Vujošević kazala je da nije poznat način i modalitet na koji se želi sprovesti reforma i izmjena zakona.

"Radi se o ozbiljnoj temi za koju je potrebna detaljna analiza i otvorenost koju nismo imali do sada", istakla je Vujošević.

Vujošević je kazala da je razmotrila potencijalne probleme koji mogu iz tog okvira izaći.

"Strategija reforme javne uprave koju sprovodi Dukaj koja se kosi sa modelom koji sada postoji u upravi, jedni smo od rijetkih državnih organa koji su u potpunosti digitalizovani. Dakle taj sistem nema načina da podijeli na određeni broj ministasrtava, i trenutno može doći do kolapsa zbog predmeta koji su već započeti", istakla je Vujošević.

Naglasila je da ne vide da će doći do ispunjavanja osnovnih strateških ciljeva.

Dukaj je kazao da sve što rade to je transparentno i da se reforma sprovodi zbog građana.

"Da bi oni znali da je upravna inspekcija kod ministra Dukaja, zatim prosvjetna inspekcija u Ministarstvu prosvjete...da bi tamo tražili svoja prava", kazao je Dukaj.

Građani često, kako ističe, nemaju odgovor na svoje zahtjeve.

Dekan FDES prof. Đorđije Blažić kazao je da se postavlja pitanje koje dobro treba razmotrititi a to je šta više odgovara jednoj državi.

Predsjednica sindikata UIP Lucija Adžić istakla je da je za njih najvažnije da nadležni organi rade sveobuhvatnu analizu i raduju se da čuju kada će i u koje vrijeme u dijelu onih nadležnosti u koji svaki odgovorni nosilac treba kao organ da uradi.

"Rekla bih da je to u cilju unapređenja rada inspekcije u dijelu ono što visi Vlada je da se unaprijede inspekcije i da budu u sastavu ministarstava.

"Naš sindikat će podržati svaku odluku nadležnog organa koja u tom kontekstu prođe tu proceduru", istakla je Adžić.

Srđan Simović iz Novog Sindikata UIP-a govorio je o efikasnosti inpekcija kada im se prijavi problem, i istakao da kada su neke hitne situacije inspektor čim primijeti odmah izlazi na teren.

"Što se tiče građana ovo je jako loš model, jer biće sijaset isnpekcija po različitim ministarstvima. A građani ni sada ne mogu da shvate kada je koja inspekcija nadležna", kazao je Simović.

Desiće se, kaže Simović, da građani ne znaju kojem ministarstvu da se obrate.

"Država ne treba da djeluje na ovaj način, jer će unazaditi rad inspekcija", istakao je Simović.

Naglasio je da zapravo treba povećati broj inspektora na terenu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније