Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.Č.J. [ Mina ]

05. 04. 2024. 11:33 >> 11:33
Čitaj mi:

ministarstvo finansija

Prihodi od igara na sreću u prvom kvartalu veći 58,5 odsto

Ukupni prihodi od igara na sreću su prvom kvartalu iznosili 6,5 miliona eura i veći su 58,5 odsto u odnosu na prošlogodišnje, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

“Ukupni prihodi od igara na sreću - kazina, kladionice, automat klubovi, internet, su u prvom kvartalu, u odnosu na prošlogodišnje, uvećani čak 58,5 odsto i iznosili su 6,5 miliona eura, dok su u istom periodu prošle godine iznosili 4,1 milion eura”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Iz tog Vladinog resora su naglasili da su navedena povećanja prihoda posljedica isključivo izmjene zakonske regulative i nijesu rezultat većeg obima klađenja.

“Naprotiv, usvojene norme uticale su na ukidanje pojedinih oblika klađenja koji su označeni rizičnim, sa aspekta pranja novca i koji nijesu bili predmet adekvatne kontrole”, rekli su iz Ministarstva.

Oni su dodali da su izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću, koje su u primjeni od početka godine, već dale veoma pozitivne rezultate i značajno doprinijele uvećanju budžetskih prihoda tokom prva tri mjeseca ove godine, u odnosu na isti period prethodne.

Kako su podsjetili, izmjenama je po prvi put uvedena obaveza plaćanja varijabilne naknade za internet klađenje, kao i fiksne naknade prema vrsti igara koje se priređuju putem interneta.

“Efekti sprovođenja propisa već su vidljivi. Stoga je, prema podacima Uprave za igre na sreću, primjenom ovih zakonskih novina, kao i Pravilnika o bližem načinu vođenja mjesečne evidencije rezultata poslovanja za priređivanje igara na sreću putem interneta, obezbijeđeno dodatnih 2,2 miliona eura samo od internet klađenja u pomenutom periodu”, dodaje se u saopštenju.

U prva tri mjeseca prethodne godine, prihodi od igara na sreću, putem interneta, iznosili su 380 hiljada eura, dok su za cijelu prošlu godinu iznosili oko 1,5 miliona eura.

S obzirom na to da se varijabilna naknada prvi put primjenjuje u Crnoj Gori, prihodi po ovom osnovu nijesu bili generisani u prethodnom periodu.

“Budući da se ista plaća do 15. u mjesecu za prethodni mjesec, varijabilna naknada od internet klađenja za mart biće uplaćena do 15. aprila. To znači da se, do kraja godine, očekuje ukupno oko devet miliona eura po osnovu internet klađenja, odnosno milion na mjesečnom nivou”, precizirali su iz Ministarstva.

U saradnji sa nadležnom Upravom za igre na sreću, kao i ostalim zainteresovanim stranama, Ministarstvo finansija radiće na daljem unapređenju postojeće regulative.

“Naime, pored radne grupe koja će aktivno učestvovati u izradi novog Zakona o igrama na sreću, Ministarstvo finansija će, tokom aprila, objaviti i javni poziv za zainteresovanu javnost, kako bi svima bilo omogućeno da daju doprinos razvoju ovog sistema”, navodi se u saopštenju.

Postignuti rezultati, u kratkom vremenskom periodu, predstavljaju samo prvi korak ka rješavanju brojnih otvorenih pitanja iz prethodnog perioda, a Ministarstvo finansija ostaje posvećeno daljem doprinosu razvoja elektronskog sistema nadzora i kvalitetnog inspekcijskog nadzora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније