Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

K. J.

05. 04. 2024. 11:40 >> 11:52
Čitaj mi:

FIRMA ZA PROIZVODNJU STRUJE

ASP: Bivši direktori ušli u milionski biznis

Ako je suditi po javnim evidencijama, iza firme za proizvodnju struje „Čevo Solar“ stoje nakadašnji menadžeri državnih energetskih kompanija, ali i privatni partner kojem su davali poslove, dok su rukovodili državnim kompanijama, saopšteno je iz Akcije za socijalnu pravdu. Prema javnim podacima, osnivači su fizička lica Srđan Kovačević sa procentom udjela od 20 odsto, Dragoslav Damjanović sa 7 odsto, Radomir Kovačević sa 38 odsto, Momir Grbović sa 14 odsto, Zoran Đukanović sa 14 odsto i Aleksandar Tičić sa procentom udjela od 7 odsto.

Kako pojašnjavaju, firma je osnovana jula 2022. godine, a krajem prošle godine je ozvaničila početak rada prve solarne elektrane na zemlji, na Čevu, na teritoriji Prijestonice Cetinje.

ASP je dobila prijavu građanina da iza ove firme vlasnički stoje nekadašnji direktori energetskih kompanija, sa navodima da se provjere izvori finansiranja ovog projekta i da li je zakonito provedeni.

Srđan Kovačević je dugogodišnji predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG).

"Najviše je ostao upamćen iz vremena prodaje dijela akcija EPCG italijanskoj kompaniji A2A, koja je tada predstavljana stateškim partnerom. Desetine miliona eura dobijenih od prodaje akcija Italijanima je, umjesto da se investiraju u razvoj mreže, držao po niskim kamatama u Prvoj banci većinskog vlasnika Aca Đukanovića, kako bi bila spašena od propasti. Iz tog vremena je i zaključenje suboordinisanog kredita sa istom bankom, koji je i danas na snazi, a koji je proizveo direktnu milionsku štetu EPCG", ističu iz ASP.

Radomir Kovačević, navode, stoji iza privatne firme „Mezon“, sa sjedištem u Danilovgradu.

"Ova firma je godinama dobijala od Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) poslove ugradnje brojila, vrijedne desetine miliona eura. Analiza ASP-a od prije nekoliko godina pokazala je da je u samo jednoj javnoj nabavci te vrste, na analiziranom uzorku od desetak miliona eura, cijena bila pretplaćena za preko dva miliona eura.CEDIS je kćerka firma EPCG, a na njenom čelu je više godina bio Zoran Đukanović, koji je upravo dodjeljivao poslove „Mezonu“, a sudeći prema javnim evidencijama, sada je i on jedan od vlasnika u „Čevo Solar“", ističu iz ASP.

Jedan od nekadašnjih rukovodilaca u CEDIS-u Dragoslav Damjanović je sada, tvrde i jedan od vlasnika, ali i izvršni direktor u „Čevo Solar“.

"U novoformiranoj firmi je i Momir Grbović, koji je bio zaposlen u Crnogorskom elektroprenosnom sistemu (CGES). Aleksandar Tičić ima sedam odsto vlasništva, ali nije jasno da li se radi o nekadašnjem javnom funkcioneru, koji je ranije hapšen i povezivan sa nekoliko budvanskih afera, ali je kasnije oslobođen optužbi. Tokom upravljanja državnim energetskim kompanijama, nekadašnji njihovi menadžeri nijesu se mnogo potrudili da se obezbijedi izgradnja novog energetskog izvora u zemlji u državnom vlasništvu, koji nije sagrađen decenijama. Umjesto toga, cvjetale su privatne male hidroelektrane i vjetroelektrane, čiji su biznis dominantno finansirali potrošači kroz zakonski nametnute subvencije", piše u saopštenju ove NVO.

U međuvremenu se intenzivno razvijaju solari, ali se sve više govori i o drugim modelima razvoja energije.

"Iz Vlade Crne Gore, odnosno Ministarstva energetike i rudarstva je nedavno javnu raspravu prošao Nacrt zakona o obnovljivim izvorima, koji sadrži veoma štetna rješenja u pogledu uvođenja budućih subvencija potrošačima, koje će oni plaćati za proizvedenu električnu energiju. Pod plaštom ispunjavanja odgovarajućeg procenta proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, sa čime Crna Gora nema problem, ministar energetike Saša Mujović očito pokušava da kompanijama, a među kojima će biti i „Čevo Solar“, na teret potrošača obezbijedi subvencije, a što se pokušava provući kroz izuzetno štetne zakonske predloge. Da je ministar energetike i rudarstva sklon da više podržava privatne biznise, nego interese građana, koje je dužan da štiti, pokazao je i prije nekoliko dana tokom posjete Kombinatu aluminijuma Podgorica, kada se javno založio da država pomogne ovu kompaniju, pri tome ni riječ ne rekavši o nizu kontroverzi i ozbiljnih sumnji u zloupotrebe, koje već duže godina pune medijske stupce o poslovima u vezi sa njom", zaključeno je u saopštenju ASP.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније