Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.Č.J.

29. 04. 2024. 09:00 >> 09:40
1
Čitaj mi:

SOŠIĆ

Rad Budžetske inspekcije obećava, kadrovski je ojačati

Početak rada Budžetske inspekcije obećava, kaže Marko Sošić iz Instituta Alternativa (IA) ali poručuje da je treba kadrovski ojačati. Zakon o zaradama u javnom sektoru Sošić smatra najvažnijim zakonom koji je planiran za ovu godinu jer očekuje da se njegovim usvajanjem uvede red u oblasti zarada.

Iako postoji 11 godina Budžetska inspekcija je tek prije dva mjeseca počela da kontroliše korisnike državne kase. Marko Sošić iz Instituta Alternativa (IA) ipak navodi da budžetska inspekcija ima dva zaposlena pa se, kaže, ne treba previše nadati da mogu stići svuda gdje je to potrebno. Poručuje da je Budžetsku inspekciju neophodno kadrovski ojačati.

"Neophodno je da ona bude ojačana, da imamo više budžetskih inspektora da bismo očekivali bolje rezultate. Ono što za sada ohrabruje, iako sam ja pomalo skeptičan zbog ove akcije Tužilaštva i Policije i načina na koji se desilo hapšenje u Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) mislim da je bilo nesrazmjerno uočenim neregularnostima ali, sve to na stranu, sam rad Budžetske inspekcije, ono što su njeni izvještaji a do sada su bili u tri institucije, svuda su našli ponešto.... i nije toliko ozbiljno da bi to bio neki prekršaj, neko krivično djelo .... ali i tamo gdje po njima nema utvrđenih kršenja zakona, kao u slučaju Ministarstva zdravlja, taj izvještaj je toliko detaljan da nam daje neke informacije", kazao je Sošić u emisiji Dobro jutro Crna Goto na TVCG.

Po prvi put nam, kaže, osim Državne revizorske institucije (DRI) neko daje informacije kako se troši novac poreskih obveznika.

"Kod Ministrastva zdravlja vidjećete da postoji problem sa Komorama", kazao je Sošić.

Smatra da početak rada Budžetske inspekcije obećava ali, kako je kazao i njena transparentnost obećava jer su objavili plan nadzora.

On je naveo i da je Institut Alternativa Budžetskoj inspekciji prijavio 60-ak preduzeća na centralnom i lokalnom nivou zbog Zakona o zaradama. Nadaju se da će Inspekcija ući u ta preduzeća i vidjeti šta će pronaći. Ako ne nađu neke zlouptrebe makar će, kaže, vidjeti kako se može uštedjeti novac.

"Mislim da je neophodno da Vlada obrati pažnju i na izvještaje DRI-a koja daje izvještaje o trošenju novca", kaže Sošić.

Smatra da je nakon izvještaja potrebno da neko nešto uradi.

"Nije bitno da li će se utvrditi neka nepravilnost već da li neko čita te izvještaje, prepoznaje probleme i nešto na osnovu njih radi. Mislim da bi se i poslanici trebali uključiti u to makar kako bi napravili dodatan pritisak i nadzor da ljudi koji troše državni novac znaju da će neko kad-tad pokucati na njihova vrata", kazao je Sošić.

Ističe da ne treba štedjeti na dovođenju kadrova u institucijama koje nam mogu uštedjeti novac.

Sošić ohrabruje građane da pošalju prijavu Budžetskoj inspekciji jer je, kaže, ona obavezna da odgovori.

Govoreći o tome koliko je rad Vlade transparentan kaže da se na nivou ministarstava situacija poboljšava.

Zakon o zaradama u javnom sektoru Sošić smatra najvažnijim zakonom koji je planiran za ovu godinu i očekuje da on uvede red u oblasti zarada.

"Mislim da je to jedno od najvažnijih pitanja za javne finansije danas i nadam se da će Ministarstvo finansija što prije izaći u javnost sa nacrtom jer više nema mjesta za populizam i za ponašanje prema državnoj kasi kao sredstvu za ispunjavanje izbornih obećanja već moramo vidjeti kako ćemo naredne godine plaćati sve što smo obećali", kazao je Sošić.

On smatra da će Crna Gora moći da povuče i više od 400 miliona eura iz Plana rasta za Zapadni Blakan.

Kaže i da će to zavisiti od završenih i dobrih projekta Vlade Crne Gore.

Sošić je kazao i da se kasni sa Dokumentom o fiskalnoj strategiji, ali i da se već četiri godine čeka na Zakon o slobodnom pristupu informacijama, što je, kako ocjenjuje, nedopustivo.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније