Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

31. 05. 2015. 13:48 >> 13:42

POŠTOVATI ZAKLJUČKE PARLAMENTA

IA: Rješavati pitanja u oblasti koncesija

Institut alternativa (IA) još jednom ukazuje na prioritetno rješavanje pitanja u oblasti koncesija, te na obavezu poštovanja zaključaka parlamenta.

Skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet će sjutra održati kontrolno saslušanje na temu: "Sprovođenje politike, odnosno zakona u oblasti koncesija", sa osvrtom na realizaciju zaključaka Skupštine Crne Gore donijetih povodom razmatranja rada Komisije za koncesije za 2013. godinu”, te dalje potencirati potrebu hitnog unapređenja zakona, prakse, transparentosti i odgovornosti u ovoj oblasti.

Iz Instituta alternativa podsjećaju da je Skupština prošle godine usvojila zaključke u vezi rada Komisije za koncesije, u kojima se, između ostalog, ističe potreba izmjene Zakona o koncesijama, te proširenja nadležnosti ove Komisije, kako bi se na kvalitetniji način regulisala materija i unaprijedila kontrola.

"Napominjemo da Nacrt zakona o javno-privatnom partnerstvu koji reguliše i oblast koncesija, mijenja institucionalnu koordinaciju, pripremu JPP i izvještavanje, osnivanjem nove Agencije za investicije. Agencija će biti odgovorna Vladi za svoj rad, dok je parlament gotovo u potpunosti isključen iz kontrole u ovoj oblasti", ističu u IA.

Kako su ocijenili, uzimajući u obzir dosadašnju praksu i politiku Vlade u oblasti koncesija, takva rješenja su problematična, ne unapređuju nadzor, i nisu u skladu sa zaključcima parlamenta.

Navode da se Nacrtom zakona se, takođe, propisuje da javni partner dostavlja Agenciji podatke o nadzoru nad sprovođenjem ugovora i svim promjenama, kao i izvještaje o naplati naknada samo jednom godišnje ili po zahtjevu Agencije.

"Loše je i što se predloženim rješenjima definišu posebne procedure za izbor privatnog partnera, čime se izbjegava primjena Zakona o javnim nabavkama. Takođe, ne proširuje se sadržaj registra ugovora o JPP i koncesijama, niti određuje maksimalan period na koji je moguće zaključiti ugovor između javnog i privatnog partnera", smatraju u IA.

U saopštenju podsjećaju da, pored toga, posljednji izvještaj, koji obuhvata i podatke o dugovanjima koncesionara, Vlada je pripremila početkom 2013. godine.

"Od septembra, javnost ne može ostvariti uvid ni u bazu ugovora o koncesijama. Podsjetimo, Državna revizorska institucija je dala negativno mišljenje na usaglašenost ovog registra sa odredbama Zakona o koncesijama", navodi se.

"Krijući informacije od javnosti i ne nudeći održiva zakonska rješenja za sprečavanje dalje neracionalne eksploatacije prirodnih bogatstava, Vlada pokazuje da nema namjeru da unaprijedi haotično stanje u ovoj oblasti. Stoga, Institut alternativa još jednom ukazuje na prioritetno rješavanje pomenutih pitanja u oblasti koncesija, te na obavezu poštovanja zaključaka parlamenta", zaključuju iz te NVO.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније