Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Podgoricom

[ M.L.B. ]

23. 03. 2022. 06:48 >> 13:09
2

NA METI PARKOVI, IGRALIŠTA

Vandalizmu teško stati na put

Skoro godinu dana dječije igralište ispred vrtića “Mogli“ na Zabjelu je uništeno. Nadležni poručuju da čine sve da vandalizmu stanu na kraj, ali se to nekada čini kao nemoguća misija. Podaci preduzeća Zelenilo DOO kažu da godišnje izdvajaju oko 20 hiljada eura za saniranje zelenih površina.

Iz Javne predškolske ustanove "Đina Vrbica", za Portal RTCG je saopšteno da je inventar ispred vaspitne jedinice „Mogli“, koja se nalazi na Zabjelu, uništen prije gotovo godinu dana.

“Moramo da napomenemo da je problem vandalizma aktuelni menadžment zatekao, ali je sinhronizovanim radom sa Upravom policije i Centrom bezbjednosti isti sveden na najmanju moguću mjeru i gotovo u potpunosti riješen”, poručuju iz JPU "Đina Vrbica".

Aktuelni menadžment je, kako kažu, preduzeo sve korake koji su u djelokrugu njegovih mogućnosti da dvorište i oštećeni mobilijar budu u potpunosti adaptirani.

“Prikupili smo određena sredstva za sanaciju oštećenja, a, takođe, kontaktirali smo nadležne institucije Glavnog grada (prvenstveno Zelenilo DOO), koji su nam obećali svoju pomoć i podršku u najskorijem vremenskom periodu. Vjerujemo da ćemo zajedničkim snagama uskoro boravak djece u dvorištu naše VJ „Mogli“ dodatno uljepšati novim i adaptiranim mobilijarom za igru”, poručuju iz JPU "Đina Vrbica".

"Zelenilo" DOO Podgorica u prosjeku, na godišnjem nivou u sanaciju vanadlizma utroši oko 20.000 eura, saopšteno nam je iz Glavnog grada.

"Sanacija vandalizma se najvećim dijelom odnosi na popravke parkovskih klupa, korpi za otpatke, dječijeg mobilijara, hidrosistema i dr. Nekada je u pitanju sitna intervencija, a nekada se mora biti zamijenjena cijela dječija sprava, klupa i sl. Na meti nesavjesnih pojedinaca sve češće se nalazi i biljni fond, pa nerijetko bude otuđeno cvijeće iz parkova, polomljeno novoposađeno drveće, a nažalost, svjedoci smo da su u našem okruženju sve više prisutni i nesavjesni vozači, koji nepropisnim parkiranjem uništavaju travnjake, žive ograde, ali i da zbog neprilagođene brzine uništavaju i sadnice ukrsnog bilja i drveća duž saobraćajnica i na kružnim tokovima”, poručuju iz Zelenila.

Kažu da, bez obzira na obimnost intervencije, svaki odlazak na teren kako bi se sanirala šteta iziskuje i vrijeme i sredstva, koji bi mogli biti uloženi u neki novi projekat.
“Glavni grad Podgorica i Zelenilo DOO svakodnevno ulažu velike napore i sredstva kako bi naš grad bio ljepše mjesto za život i rad. Apelujemo na građane da se savjesno ophode prema parkovskom mobilijaru”, poručili su iz Zelenila.

Zelenilo, Komunalna inspekcija i Komunalna policija Podgorica pozivali su još prije godinu građane da potpuno anonimno prijave vandalizam koji se dešava u Glavnom gradu.

To možete učiniti i danas i tako pomoći da sačuvamo parkove, igrališta, ali i da uštedimo novac svih građana Podgorice.

“Naši sugrađani moraju biti svjesni da su javne zelene površine prostori svih nas i samo savjesnim ophođenjem možemo naš grad sačuvati, a našoj djeci i budućim generacijama ga ostaviti zelenog, a parkove i igrališta još i bogate sadržajima za igru, odmor ili rekreaciju”, saopšteno nam je iz preduzeća Zelenilo.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније