Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

14. 08. 2015. 08:26 >> 08:16
1

CG-KOSOVO

Granice iz 1974. unaprijediće odnose

Vijest da je Vlada Kosova prije dva dana usvojila Izvještaj o graničnoj liniji sa Crnom Gorom, u kojem je u potpunosti poštovana granica utvrđena Ustavom iz 1974. godine, dobro je dočekana u našoj zemlji. Otpravnik poslova u crnogorskoj ambasadi na Kosovu Radovan Miljanić i poslanik Demokratske partije socijalista Nikola Gegaj ocjenjuju da će to unaprijediti odnose dvije zemlje.

 

Miljanić je rekao Pobjedi da potez Vlade Kosova vidi kao dobru vijest.

"Kao crnogorski diplomatski predstavnik na Kosovu odluku kosovske vlade da prihvata sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom vidim kao veoma dobru vijest i još jednu potvrdu dobrih odnosa dvije države. Utvrđena granica se temelji na onoj graničnoj liniji između Socijalističke Republike Crne Gore i Kosova, koju je odredio poznati jugoslovenski Ustav iz 1974. godine", rekao je Miljanić.

On navodi da je domete ovog sporazuma o demarkaciji lako uočiti, te da su oni jako bitni za dvije susjedne zemlje.

"Mislim da je urađen jedan veoma značajan posao i za Crnu Goru i za Kosovo. Za Crnu Goru jer su utvrđene i nesporne granice sa susjedima jedan od uslova na putu ka Evropskoj uniji, a za Kosovo je bitno zbog vizne liberalizacije i zbog predstojećeg ugovora Kosova o asocijaciji i pridruživanju. Želio bih kao diplomata, koji je posljednje dvije godine aktivno bio uključen u mnoge poslove u demarkaciji, da odam priznanje komisijama za utvrđivanje granice na velikom strpljenju i stručnosti. Posebno njihovim šefovima Milanu Paunoviću sa crnogorske strane i Muratu Mehi sa kosovske", kazao je Miljanić.

Gegaj kaže da je veoma bitno što je u potpunosti ispoštovana granica utvrđena Ustavom iz 1974. godine.

"Suština pregovora o granici sa Kosovom, koji su bili intenzivni, j e bila da kroz komunikaciju, katastarskim dokazima, a ne drugačije, potvrde pripadnost određene teritorije jednoj ili drugoj državi. Za mene je bitno da je u potpunosti poštovana granica utvrđena Ustavom iz 1974. godine, to jest obilježavanje granične linije Crne Gore i Kosova u punoj saglasnosti sa graničnom linijom iz Ustava 1974.", navodi on.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније