Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

14. 05. 2016. 15:28 >> 15:13
1

BAKOVIĆ ZABRINUT

"Parlamentarizam ozbiljno narušen"

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Šućko Baković izražava ozbiljnu zabrinutost zbog posljednjih dešavanja u crnogorskoj Skupštini, kada je u krajnje neprimjerenoj atmosferi teških riječi, uvreda i fizičkih nasrtaja, crnogorski parlamentarizam ozbiljno narušen.

Baković ističe da neprijatne scene iz doma narodnih predstavnika zaslužuju oštru osudu i primjerenu reakciju parlamenta i drugih državnih organa.

"Ne sporeći pravo na slobodu izražavanja, viđene scene koje su prešle granice naše države i poslale ružnu sliku koja nikom ne može služiti na čast, daleko su od kulture dijaloga i slobode izražavanja. Oni koji po vokaciji moraju biti predvodnici demokratije, koncepta vladavine prava i ljudskih prava i sloboda, zanemarili su svoju ulogu i demonstrirali potpuno drugi vid ponašanja protiv kojeg se sistem inače treba i mora boriti", navodi Baković.

Ne ulazeći u komentarisanje otvorenih političkih pitanja i odnosa, kao ni pozadinu i interese koji stoje iza nemilog događaja, Baković poziva poslanike da ubuduće za izražavanje svih nezadovoljstava koriste postupke i poruke koji su primjereni njihovoj funkciji, poziciji u ustavnom sistemu i ugledu u društvu.

"Vjerujemo da su demokratski kapaciteti crnogorskog društva jači i veći od dnevnih političkih nadgornjavanja i stoga apelujemo na najbrže moguće smirivanje situacije. Neophodno je da se političari u ovoj izbornoj godini, koja je po pravilu punija političkim nabojem, u svojim kampanjama opredijele za drugačiji način komunikacije i rješavanja problema", navodi Baković.

Podsjeća da je ranije u nekoliko navrata, a povodom konfliktnih situacija, apelovao na pojedince i grupe i insistirao na toleranciji i kulturi dijaloga, kao i nenasilnoj komunikaciji.

"Cilj ovog obraćanja nije dogmatsko uvjeravanje o pojavama, politici i društvu, već ozbiljna briga za mir i blagostanje u državi kao nasušnoj potrebi svakog građanina. Zato pozivamo prvenstveno građane i građanke u Crnoj Gori da ne podliježu političkoj tenziji i na taj način daju doprinos očuvanju i izgradnji dijaloga i tolerancije u društvu, a nadležne organe da sva odstupanja od zakonom dozvoljenih ponašanja sankcionišu. U protivnom, situacija može prerasti u znatno ozbiljnije oblike narušavanja osnovnih civilizacijskih vrijednosti, zbog čega se Zaštitnik i obraća javnosti na ovaj način", zaključio je Baković.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније