Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

09. 02. 2013. 12:11 >> 12:09
7

PROGNOZA METODOLOGA

Bešić: Na izborima pobjeđuje Vujanović

Na predsjedničkim izborima pobijediće kandidat Demokratske partije socijalista Filip Vujanović, a otvorena je mogućnost da se to desi u prvom krugu, kazao je metodolog Miloš Bešić.

On je u kolumni u Dnevnim novinama, to saopštio na osnovu posljednjih istraživanja koja je sprovela agencija Defacto, na slučajnom uzorku od 1.007 ispitanika, u 20 opština.

Bešić je, kako prenosi Mina, podsjetio da je istraživanje sprovedeno prije nego što je nezavisni kandidat Pravedene Crne Gore Rade Bojović najavio kandidaturu, i prije nego je lider Pozitivne Crne Gore Darko Pajović povukao.

U okviru istraživanja građani su ocjenjivali i liderski potencijal političara, tako što su ih ocjenjivali od 1 do 5, s tim da je jedan najmanja ocjena.

Prema tim podacima, Vujanović je od građana dobio 30 odsto najviših a 18 odsto najnižih ocjena, dok lider Demokratskog fronta i nezavisni predsjednički kandidat Miodrag Lekić 14,4 najviših i 31,2 najnižih ocjena.

 

Prema Bešićevoj analizi, to je prvi indikator da u duelu Vujanovića i Lekića prednost ima Vujanović, mada, kako je naveo, poredeći sa septembarskim istraživanjem kod lekića se bilježi pozitivan trend, zbog liderske pozicije na parlamentarnim izborima.

On je podsjetio da je svaki peti glasač pripadnik nacionalne manjine, navodeći da osim kod trećine njih, koji se nacionalno izjašnjavaju kao Srbi, Vujanović ima prednost kod pripadnika svih ostalih nacionalnih skupina.

“Po mom ličnom sudu, taj podatak može biti presudan na izborima i otvara mogućnost da Vujanović eventualno može dobiti izbore i u prvom krugu”, ocijenio je Bešić.

Ispitanici su procjenjivali i konkretne osobine kandidata ocjenama od -3, do 3, pri čemu je Vujanović imao prednost u svakoj pojedinačnoj osobini mjerenja.

Kao najveće Lekićeve nedostatke, Bešić je identifikovao ograničenja koja proističu iz podrške partija koje je predstavljao na parlamentarnim izborima.

“Najkrupnije ograničenje mu je mali stepen penetracije u biračko tijelo nacionalnih manjina, uz potpunu nemoć ulaska u biračko tijelo DPS-a. S druge strane, najveće prednosti Vujanovića su podrška DPS-a i dobar rejting kod manjina”, ocijenio je on.

Bešić je kazao da su glasači Pozitivne dali identičnu prosječnu ocjenu Vujanoviću i Lekiću, i da je zato razumno očekivati da će se ti glasovi manje-više jednako raspodijeliti, ali i da eventualno jedan dio ode u apstinenciju.

On je rekao da je rejting Bojovića za sada nepoznanica i da će o njemu više kazati naredna istraživanja.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније