Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

rtcg.me [ Objavila R.B. ]

03. 06. 2017. 18:50 >> 19:39
9

BRDO-BRIONI SAMIT

Države suverene u vođenju politike

Poruka sa Samita predsjednika država procesa Brdo - Brioni, održanog na Brdu kod Kranja, je da one države koje imaju namjeru da se miješaju u unutrašnje stvari druge, ili su to činile, treba da znaju da ovaj region i uopšte prostor Zapadnog Balkana, uz Sloveniju i Hrvatsku, veoma negativno doživljava miješanje u unutrašnje stvari bilo koje države.

"Veoma me raduje da se u okviru današnjih zaključaka afirmisao onaj da je suvereno pravo svake države da vodi svoju politiku i da niti jedna država ne smije da se miješa u unutrašnja pitanja druge države i unutrašnja pitanja regiona. To afirmiše suverenitet svake države i obavezuje", kazao je crnogorski predsjednik Filip Vujanović nakon Samita. 

Kao poseban gost na Samitu je učestvovao predsjednik Savezne Republike Njemačke Frank-Valter Štajnmajer. Brdo - Brioni proces 2013.godine pokrenule su Hrvatska i Slovenija, s ciljem jačanja saradnje i povjerenja u regiji, te ubrzanja puta prema EU onih država koje još nijesu u uniji.

Vujanović je podsjetio da je godišnji sastanak lidera država regiona uspostavljen da bi afirmisali otvorenost, dijalog i iskrenost sa ambicijom da se riješe pitanja koja su neriješena na prostoru Zapadnog Balkana.

"I da se kroz to ide ka što boljem suživotu država Zapadnog Balkana. Kao i da se afirmiše ekonomsko povezivanje država Zapadnog Balkana kako bi se obezbijedio bolji kvalitet života u svakoj državi pojedinačno i u regionu Zapadnog Balkana u cjelini. Mislim da je ova inicijativa svojim učesnicima, visokim gostima iz država EU i iz Komisije EU i SAD-a dala šansu da oni upravo promovišu ciljeve inicijative Brdo – Brioni", kazao je Vujanović. 

Podsjetimo, do sada su, kao počasni gosti, ovim sastancima prisustvovali: predsjednik Francuske Oland, njemačka kancelarka Angela Merkel i u dva navrata predsjednik Austrije Hajnc Fišer, kao i predsjednik Italije Serđo Matarela. Na jednom samitu gost je bio Donald Tusk, predsjednik Evropskog savjeta, na jednom Džozef Bajden, potpredsjednik SAD-a. 

"Dakle, svi oni koji su promovisali ciljeve ove inicijative, koji su podstakli EU da ona ovdje bude bliže i intenzivnije. Vi znate da sada imamo Berlinski proces koji afirmiše učešće EU u ekonomskom razvoju ovog prostora kroz infrastrukturu, i to saobraćajnu i energetsku. Vjerujem da će se u Trstu, na novom sastanku Berlinskog procesa, afirmisati drugi modeli ekonomske saradnje država Zapadnog Balkana", kazao je crnogorski predsjednik.

S druge strane, da je neophodan dijalog, pokazuje izjava novog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

On je, nakon Samita, saopštio da u regionu nema ljubavi. Postoji samo potreba da se razgovara i čuva mir i stabilnost, kazao je on.

Vučić je rekao da je zajedno sa makedonskim predsjednikom Đorđem Ivanovim razmijenio "teške i oštre riječi sa albanskim predstavnicima", ali da je i to bolje nego da se takve stvari prenesu na ulice. Podsjetimo, na sastanku u Sloveniji učestvovali su predsjednici Albanije i Kosova.

Predsjednik Srbije je rekao da ne pamti tako oštru i tešku diskusiju sa kosovskim predsjednikom Hašimom Tačijem, ali da je, zajedno sa Ivanovim, nedvosmisleno pokazao šta je istina u ponašanju ljudi iz Prištine i zagovaranju velike Albanije. 

"Pokušali su da kažu da su to izmišljotine Beograda i moram da kažem da je makedonski predsjednik Đorđe Ivanov u potpunosti podržao sve argumente koje sam iznio i bio veoma oštar, tako da je nekome izgledalo kao da smo pravili blok Srbija i Makedonija protiv dvojice albanskih predstavnika, što nije bio slučaj", rekao je Vučić. 

On je, ipak, naglasio da je dobro što je rasprava bila oštra i otvorena i što znamo da će biti potrebno mnogo truda da se uloži kako bi svi u Evropi i svijetu razumjeli poziciju Srbije. 

"I danas sam im rekao da mi razumijemo da Albanci Kosovo smatraju nezavisnim, ali da oni moraju da uđu u naše cipele i da razumiju da Srbija ne smatra Kosovo nezavisnom državom i da oko toga nema nikakve saglasnosti", rekao je Vučić. 

Vučić je rekao i da je njemački predsjednik Frank Valter Štajnmajer rekao da svi, kada odu kod predsjednika Evropske komisije Žan Klod Junkera, govore o ljubavi u regionu, koje nema. 

"Ali ima potrebe da se razgovara i čuva mir i stabilnost, ali to nije ljubav. Imamo dramatično različite interese koji će postojati i u budućnosti, dobro je da ih na takav način definišemo i tu nikakve ljubavi nema", zaključio je Vučić.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je danas na Brdu kod Kranja da je izuzetno važno da prostor jugoistočne Evrope bude stalno na agendi Evropske unije (EU) i da se konsoliduje unutar Unije, dodajući i da ne voli termin zapadni Balkan, jer "getoizira" to područje.

Ona je kazala da ne voli da se ovih šest država koje još nijesu u EU ili NATO-u zove zapadni Balkan iz više razloga.

"Taj termin getoizira područje koje stagnira u području evroatlantskih integracija. Negativne konotacije Balkana utiču i na psihološko okruženje oko proširenja EU. Ovo je dio Evrope koji treba konsolidovati unutar EU", istakla je Kitarović na sastanku lidera zapadnog Balkana.

Ona je ocijenila i da je proces Brdo-Brioni održava "momentum" i da je jedan od načina da se izazove pažnja NATO-a i drugih na taj dio Evrope, na izazove s kojima se susrećemo, a oni nijesu mali.

"Nemojmo se zavaravati da ako sada imamo stanje mira i stabilnosti, da se neka pitanja ne mogu razbuktati u šire probleme i zato o tome treba razgovarati sada", rekla je Kitarović na konferenciji poslije sastanka.

Ona smatra i da se trenutno prostor jugoistočne Evrope nalazi u "prostoru vakuuma".

"Došlo je do zamora proširenja i zamora reformama i procesa. Iznimno je bitno da prostor JI Evrope ne bude samo periodicno na agendi EU-a, inego da bude stalno", poručila je Kitarović.

Očekuju nove podsticaje EU

Čelnici država učesnica Samita, kako se navodi u zaključcima, priznaju da su EU i zemlje članice posljednjih godina pružale pomoć zemljama članicama Procesa Brdo - Brioni.

Slažu se, međutim, da nije dovoljno samo obećati udaljenu perspektivu članstva u EU da bi se zadržalo povjerenje u proces pristupanja u jugoistočnoj Evropi.

"Potrebne su opipljive političke akcije. Zemlje Procesa Brdo - Brioni očekuju novi podsticaj takvom angažmanu iz zemalja članica EU. To mora biti jasno svima nama, te bi ovo trebalo da razmotri Evropski savjet, kako su i voditelji Brdo - Brioni procesa kontinuirano naglašavali. Integracija zemalja Procesa Brdo - Brioni dovršiće i potpuno konsolidovati Evropsku uniju", zaključeno je danas.

Potrebno je, kako su istakli, podstaknuti procjenu postojećeg okvira za pridruživanje Evropskoj uniji, pružajući jasnu perspektivu članstva u EU u razumnom roku, u cilju da se postigne ubrzana dinamika za one kandidate koji mogu brže napredovati na reformskom putu, posebno ako se to potvrdi napretkom u području vladavine prava, pravosuđa, nacionalnih manjina i dobrog upravljanja.

"Ovdje je potrebno pravilno se pozabaviti otvorenim tekućim pitanjima i strukturalnim problemima političkih sistema. Takav pristup bi bio koristan ne samo za Jugoistočnu Evropu, već i za stabilnost i sigurnost Evropske unije. Svjesni smo da je neophodna iskrena angažovanost u procesima pomirenja i rješavanju naših otvorenih pitanja i sporova na miran način, te kroz politički dijalog, u skladu s međunarodnim pravom i dobrosusjedskim odnosima, kako bi se postigla pravedna i pravična rješenja. Ovo je potrebno kako bi se izgradilo povjerenje među čelnicima Jugoistočne Evrope, te naše susjedstvo održalo stabilnim i sigurnim. Evropska unija i njene institucije pozvane su da se aktivnije uključe u tom pogledu, gdje je to potrebno", zaključili su lideri koji su bili danas na Brdu kod Kranja.

Štoviše, produbljivanje saradnje na različitim područjima od zajedničkog interesa, uključujući saradnju na području sigurnosti među zemljama jugoistočne Evrope, takođe će doprinijeti stabilnosti šireg susjedstva.

Zaključeno je i da će poboljšana privredna saradnja dopuniti sveobuhvatnu predanost stabilnosti i napretku.

Dogovoreno je da Makedonija bude domaćin sastanka čelnika Procesa Brdo - Brioni 2018. godine.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније