Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.L.B.

11. 11. 2017. 14:33 >> 22:28
36

LAVROV TVRDI

"Proces protiv DF-a politički motivisan"

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov saopštio je da proces koji se vodi protiv lidera DF-a Andrije Mandića i Milana Kneževića ima karakter "političke narudžbine", čiji je cilj diskreditacija opozicione energije u zemlji, kao i da se podrije povjerenje Crnogoraca prema Rusiji. Lavrov je to, kako su saopštili iz DF-a, kazao u ruskoj Dumi odgovarajući na pitanje predsjedniku partije “Rodina” Alekseju Žuravljovu.

Iz DF-a poručuju da Lavrov jasno negira bilo kakvu umiješanost Rusije u organizovanje nezakonitih djelovanja u Crnoj Gori.

Iz tog saveza su rekli da je važno primijetiti u stavovima Lavrova, zvaničnu tvrdnju da optuženi Eduard Šišmakov i Vladimir Popov nikad nijesu bili hapšeni ili privođeni na teritoriji Srbije, Crne Gore ili bilo koje druge države. 

Iz DF-a poručuju da se iz ove izjave šefa ruske diplomatije, može zaključiti da je optužnica protiv njihovih lidera razbijena.

“Imajući u vidu ovaj javno prezentovani podatak zvaničnih organa Ruske Federacije, optužnica Milivoja Katnića zasnovana na navodnom hapšenju, a zatim volšebnom oslobađanju Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova, ne samo da je razbijena, već bi trebalo da rezultira ozbiljnim krivičnim sankcijama prema specijalnom državnom tužiocu. Upravo je Milivoje Katnić optužnicu u slučaju tzv. državni udar bazirao na navodnim hapšenjima Šišmakova i Popova od strane organa Republike Srbije, svjesno obmanjujući ne samo crnogorsku javnost, već i Viši sud”, poručuju iz DF-a.

Pozivaju specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića da objavi službenu zabilješku o privođenju i zapisnik o saslušanju Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova

“Pozivamo i nadležne organe u Srbiji da objave zapisnik o saslušanju Šišmakova i Popova na koji se sve vrijeme poziva Milivoje Katnić”, poručuju iz DF-a.

Kažu i da nakon ovih informacija nemaju dilemu da više nije dovoljno smijeniti Milivoja Katnića, već da on u skladu sa Krivičnim zakonikom mora odgovarati zbog zloupotrebe službenog polažaja, pomaganja u izvršenju krivičnog djela, ometanja pravde i uklanjanja tragova u dužem vremenskom periodu. 

 

Slijedi prevod Lavrovljevog obraćanja:

"Sudski proces povodom tzv. „pokušaja državnog prevrata“ od 16. oktobra 2016. u Crnoj Gori, za čije se učesnike smatraju lideri crnogorske opozicije A. Mandić i M. Knežević, a takođe i ruski građani E. Šišmakov i V. Popov, ima jasan karakter „političke narudžbine“, čiji je cilj diskreditacija opozicione energije u zemlji, te da se podrije povjerenje Crnogoraca prema Rusiji.

Rezultati rada crnogorskih istražitelja (to jest: tužilaca, lica koja nastupaju u istražnom postupku u ime suda) predočeni tokom prošlih sudskih ročišta pokazuju apsurdnost i nekonzistentnost najavljenih optužbi. A uplitanja na temu o “ruskom tragu” izazivaju sumnje u adekvatnost i transparentnost sprovedene istrage od strane vlasti u Crnoj Gori.

Ruska strana kategorički odbacuje mogućnost zvanične umiješanosti u bilo kakve pokušaje organizovanja nezakonitih djelovanja u Crnoj Gori, i odbacuje u vezi s tim neutemeljene i tendenciozne tvrdnje Podgorice i njenih stranih mentora.

Prema postojećim informacijama, građani Rusije E. Šišmakov i V. Popov u Crnoj Gori, ili u bilo kojim drugim zemljama, nijesu se zadržavali. U slučaju dobijanja od njih, ili od zvaničnih predstavnika, odgovarajućih obraćanja, Ministarstvo inostranih djela Rusije spremno je da ostvari svu neophodnu saradnju u zaštiti zakonitih prava i interesa ruskih građana".

Пратите нас на

Коментари36

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније