Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

06. 07. 2018. 18:39 >> 18:26
7

OREDEN I MEDALJA

Đukanović odlikovao ambasadore Kine i Mađarske

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović odlikovao je ambasadora NR Kine Cui Dživeia Ordenom crnogorske zastave II stepena a Medaljom za zasluge mađarskog ambasadora u Crnoj Gori Kristijana Pošu.

"Priznanje je dodijeljeno za poseban doprinos unapređenju odnosa dvije države", kazao je predsjednik Đukanović, iskazujući tokom oproštajne posjete zahvalnost ambasadoru Dživeiu u svoje i u ime svih državnih organa.

Kako je saopšteno iz Đukanovićevog kabineta, ambasador NR Kine, odlikovanje je ocijenio kao čast i priznanje za svoju zemlju, simbol prijateljstva i podsticaj za dalju saradnju.

Posebno je naglasio da je Crna Gora postigla izuzetan napredak i uspjeh, vođena promišljenom državnom politikom.

"Obostrano je zaključeno da su dvije države sa dugom tradicijom prijateljskih odnosa, naročito poslednjih godina unaprijedile i dinamizirale saradnju, kako na bilateralnom planu, tako i kroz inicijativu 16+1", navodi se u saopštenju.

U tom smislu, posebno je apostrofiran istorijski projekat izgradnje autoputa, ali I rekonstrukcija željeznice, izgradnja vjetroelektrane i teretnih brodova, kao i niz drugih projekata.

"Ove godine, postignut je novi rekord u trgovinskoj razmjeni i stoprocentno uvećan broj kineskih turista. Takođe, veze dvije zemlje dodatno su učvršćene osnivanjem Instituta Konfučije, razmjenom studenata i projektom Kina Medica", dodaje se u saopštenju.

Đukanović je ukazao i na značaj razvojne pomoći Kine Crnoj Gori, osvrnuvši se posebno na projekat rekonstrukcije čuvenog mosta na Đurđevića Tari.

Đukanović je Medaljom za zasluge odlikovao mađarskog ambasadora u Crnoj Gori Kristijana Pošu.

To je kako je saopšteno iz kabineta predsjednika, izraz zahvalnosti za posvećen i prijateljski angažman koji je doprinio unapređenju odnosa dvije države.

Posebno je, kako se dodaje, zahvalio za podršku koju je Mađarska kao kontakt zemlja za NATO pružila Crnoj Gori tokom procesa učlanjenja.

"Crna Gora izuzetno cijeni pažnju i podršku koju Mađarska pruža evropskoj perspektivi zemalja Zapadnog Balkana", kazao je Đukanović, naglašavajući širi značaj evropeizacije regiona.

Ambasador Mađarske Kristijan Poša zahvalio je predsjedniku Đukanoviću na odlikovanju, ističući da njegovo prijateljstvo prema Crnoj Gori nije oročeno mandatom koji završava.

"Takođe je ocijenio da je prijem Crne Gore u NATO zajednički uspjeh dvije države, ukazujući na spremnost Mađarske da podrži Crnu Goru na evropskom putu", navodi se u saopštenju.

Sagovornici su, kako se dodaje, ocijenili da dvije zemlje imaju izuzetno sadržajnu saradnju u gotovo svim oblastima i iskazali interes za unapređenjem saradnje u oblasti zdravstva i sporta.

"Na kraju oproštajne posjete, predsjednik Đukanović iskazao je zadovoljstvo skorom posjetom premijera Viktora Orbana Crnoj Gori uz najbolje želje ambasadoru Poši za dalje profesionalne uspjehe", zaključuje se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније