Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

23. 10. 2019. 11:48   >>  19:57 53

ĐUKANOVIĆ IZ TOKIJA

Japan podržava EU perspektivu Balkana

Japan snažno podržava evropsku i evroatlantsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana, poručio je iz Tokija crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

On je za Radio-televiziju Crne Gore (RTCG) saopštio i da Japan podržava jedinstvenu Evropsku uniju (EU) kao važnog globalnog partnera. 

"Japan snažno podržava evropsku i evroatlantsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana i podržava jedinstvenu EU kao važnog globalnog partnera. Japan, takođe, podržava razvoj Zapadnog Balkana na osnavama održivog razvoja, što je podudarno sa strategijom održivog razvoja Crne Gore", rekao je Đukanović.

Govoreći o susretu s japanskim premijerom Šinzom Abeom, Đukanović je rekao da su razgovarali o širenju ekonomske saradnje, te da je inicijativa premijera Vlade Japana bila "da nastavimo sa unapređenjem poslovnog amijenta, kao podrške za veće prisustvo japanskih investitora u Crnoj Gori, što je podudarno s našim interesima".

Za Crnu Goru je, prema riječima šefa crnogorske države, posebno interesantna saradnja u oblasti tehnologije, nauke i inovacija.

"Predložio sam da radimo zajedno na inovaciji sporazuma koji predstavlja pravnu osnovu za saradnju u toj oblasti, jer je još na snazi Jugoslovensko-japanski sporazum iz 1981. godine", podsjeća Đukanović.

Osvrnuo se predsjednik Đukanović i na ustoličenje japanskog cara Naruhita.

"To je bio veoma važan događaj, kojem su prisustvovali predstavnici manje više čitavog svijeta, od kojih je bilo 70 delegacija na niovu šefova država i vlada. Okolnost da je Crna Gora bila tu veoma je značajna za dalju međunarodnu afirmaciju Crne Gore", rekao je Đukanović.

Ceremonija ustoličenja, kako je istakao, bila je prilika za susret sa mnogim ljudima iz raznih djelova svijeta, ali da su mu najzanimljivi bili susreti s Evropljanima. 

Poziv Abeu da zvanično posjeti Crnu Goru

Iz kabineta Đukanovića je saopšteno kako je Abe izjavio da "veoma cijeni odnose sa Crnom Gorom, sa kojom, kao prvom zemljom na Zapadnom Balkanu u procesu evropskih integracija, želi da gradi još čvršće veze".

"Japan će nastaviti da pomaže ekonomske i socijalne reforme Crne Gore u cilju njene integracije. Istovremeno, premijer Abe je zamolio za dalje snaženje okruženja koje će doprinositi jačanju ukupnih ekonomskih veza dvije države", navodi se u saopštenju.

Predsjednik Đukanović je, kako se navodi, pozdravio novu inicijativu Japana prema zemljama Zapadnog Balkana i iskazao podršku njenom konceptu, uključujući odluku o imenovanju specijalnog ambasadora za Zapadni Balkan, u kojoj će Crna Gora nastaviti da bude veoma odgovoran partner japanskoj vladi.

Đukanović je, kako je saopšteno, pozdravio mogućnost otvaranja japanske ambasade u Podgorici, za šta će, prema riječima premijera Abea, prvi korak biti jačanje kancelarije za vezu.

"Uputio je poziv premijeru da u okviru jednog od narednih boravaka u Evropi, zvanično posjeti Crnu Goru, na šta je Abe uzvratio da bi želio da se upozna s ljepotama naše zemlje, o kojima je slušao", navodi se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари53

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније