Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda, Objavio: I. P. ]

09. 01. 2020. 07:35 >> 07:38
22

PROF. JOZEF

Ne bi bilo dobro odustati od misije u Iraku

Edvard Jozef, profesor Univerziteta Džon Hopkins smatra da bi crnogorsko Ministarstvo odbrane, ukoliko je najavilo angažovanje crnogorskih vojnika u NATO misiji u Iraku, trebalo da slijedi tu odluku.

 

"Vjerujem da je to pametna odluka. Dok druge zemlje, uključujući Hrvatsku, povlače vojnike, Crna Gora ulazi u misiju. Ovo je snažan dokaz pouzdanosti Crne Gore kao saveznika. Veoma je važno pokazati jedinstvo i posvećenost u ovoj napetoj situaciji. Važno je da Iračani smatraju da je posvećenost široko rasprostranjena", rekao je američki profesor za Pobjedu.

Smatra da ne bi bilo dobro da crnogorski vojnici odustanu od učešća u misiji.

"Ako su najavili raspoređivanje i potom ga odložili, to nije dobro. U čemu je bila svrha najave? Učešće u misiji bio bi jasan dokaz posvećenosti Crne Gore u ovom kritičnom trenutku", navodi Jozef.

Upitan da li bi NATO mogao da insistira na tome da crnogorski vojnici učestvuju u misiji, ukoliko crnogorske vlasti odluče da ipak odlože učešće u Iraku, Jozef kaže da se to neće desiti.

"NATO neće insitirati. Na Crnoj Gori je da pokaže lojalnost i posvećenost. NATO nije Varšavski pakt, suverenit se poštuje", ocijenjuje sagovornik Pobjede.

Jozef smatra da je iznenađenje što je američki predsjednik Donald Tramp u obraćanju prvom nakon napada Irana na američke baze u Iraku, pozvao NATO na veće angažovanje.

Tramp je tokom obraćanja u Bijeloj kući, kazao da će tražiti da NATO "znatno više učestvuje u bliskoistočnom procesu".

"Kao što vidimo, predsjednik Tramp spomenuo je NATO u današnjem izjašnjavanju oko Irana. Iznenađujuće je da predsjednik koji je bio toliko kritičan prema savezu, a takođe kritičan prema našim saveznicima, sada poziva NATO da podrži njihove napore. Moramo da sačekamo da vidimo koja je stvarna misija, ali pretpostavljam da bi to imalo veze sa obukom i eventualno sa antiterorizmom", rekao je Jozef za Pobjedu.

Пратите нас на

Коментари22

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније