Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: J.B.Č. [ TVCG ]

08. 08. 2020. 20:52   >>  21:06

OD RASPISIVANJA IZBORA

ASK pokrenuo 320 postupaka o trošenju javnih resursa

Agencija za sprečavanje korupcije od raspisivanja izbora do sada, pokrenula je 320 postupaka o trošenju javnih resursa državnih organa. Riječ je, kako kažu u ASK-u uglavnom o nepravilnostima tehničke prirode. Agencija prati i finansije političkih subjekata tokom izbornog procesa ali i oglašavanje u onlajn prostoru.

Od raspisivanja izbora 20. juna, Agenciji za spriječavanje korupcije državni organi dostavili su preko 13 hiljada dokumenata koji se odnosno na isplate putnih naloga, budžetsku potošnju kao i ugovore o zapošljavanju.

"Za sada smo pokrenuli preko 260 postupaka i ti postupci su pokrenuti po službenoj dužnosti znači proaktivnim djelovanjem službenika ASK-a ,a pored toga pokrenuto je preko 60 postupaka po prijavama trećih lica", kazala je direktorica Agencije za sprječavanje korupcije Jelena Perović.

Dosadašnjom kontrolom, kažu u Ask-u uočili su da je riječ uglavnom o nepravilnostima tehničke prirode ali, kako poručuju, sve će detaljno ispitati.

"Za sada su nepravilnosti formalne prirode i to je ono što smo sad uočili za putne naloge i njihove ispunjavanje. U suštini to je glavna nepravilnost kao i potrošnja iz budžetskih sredstava. Još uvijek je sve to u fazi ispitivanja i ne mora da znači da će na kraju to biti nepravilnost već da če to biti stvari tehničke prirode koje će se moći ispraviti Tako da ćemo sve pratiti i procesuirati sve što bude za procesuiranje", dodala je Perović.

U Agenciji tvrde i da pomno prate i finansije političkih subjekata tokom izbornog procesa.

"Do sada je otvoreno 24 žiro računa o čemu je agencija obiještena,dostavljena su 54 dvonedjeljna izvještaja kako bi kontrolisali prihode na računima političkih partija Do sada je bilo priloga od 711 lica 707 fizička i 4 pravnih", kazala je Perović.

Zbog pandemije kovida 19 izborna kampanja najvećim dijelom vodi se online. Zato će, Agencija kontrolisati i finansiranje oglasa partija u online prostoru.

"Malo je otežano jer je on line prostor veliki ali kroz praćenje političkih subjekata i praćenje on line prostora, šta se objavljuje i ko se reklamira možemo doći do određenih podataka, što će Agencija i učiniti.Ali svakako mora postojati svaki trag o toj uplati i svakom objavljivanju", kazala je Perović.

A sve to Agencija će pratiti do dana parlamentarnih izbora 30. Avgusta.

Biljana Rovčanin,TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније