Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

20. 10. 2020. 07:12 >> 07:48
6

ĐONOVIĆ

BS pokazala odgovornost prema državi

Odluka Glavnog odbora Bošnjačke stranke da ne uđe u vladu mandatara Zdravka Krivokapića nadasve je zrela politička odluka koja nema dodirnih tačaka sa bilo kojom vrstom rizika, kaže za Pobjedu politički analitičar Ranko Đonović. Odluka suprotna toj, kako dodaje, nosila bi visok stepen rizika i sigurnu političku štetu.

Jednoglasnom odlukom, smatra Đonović, Glavni odbor Bošnjačke stranke pokazao je visok stepen odgovornosti prema državi Crnoj Gori, svojim glasačima i svojoj stranci.

"Pokazali su da su svjesni činjenice da je politički avanturizam u državnoj politici opasno oružje čije posljedice mogu biti fatalne za narod te države i, naravno, po samu državu. O čemu svjedoči i raspad SFRJ", ističe on.

Ko danas može da zna, upitao je ovaj politički analitičar, ko je dominantno osvojio vlast u Crnoj Gori 2020. godine.

"Znamo da su to oni koje podržava Srpska pravoslavna crkva, a znamo ko je i što ona želi. Znamo da je podržavaju velikosrpski elementi, nasljednici i preživjeli ostaci četničkog pokreta u ime hegemonističkog političkog cilja vaskolike Srbije, ali na raznovrsne načine i javne i prikrivene politike Rusije. Ovo bi bili samo spoljni uticaji koje samo politički slijepci ne vide. Ako tome dodamo unutrašnje interese moćnih, medijskih i koristoljubivih grupa i pojedinaca, onda se može zaključiti da je odluka Glavnog odbora Bošnjačke stranke, pored toga što je odgovorna, i visokomoralni čin onih koji su bili i ostali patriote crnogorske građanske države, ne samo sada, već aktivno posljednjih trideset godina", naglašava Đonović.

On podsjeća da je Bošnjačka stranka poručila novoj vlasti, kako je rekao, ono što bi mogla i svaka druga politička odgovorna stranka u Crnoj Gori.

"Poručili su da ukoliko ova „vesela družina“ krene putem dobrobiti i blagostanja u Crnoj Gori, kako obećavaju, onda je Bošnjačka stranka tu da pomogne svim svojim kapacitetima. Međutim, ono što nova vlast u pokušaju za sada radi - nije u saglasju sa onim što misle, a očigledno je da ono što misli većina u toj družini je još gore od onoga što rade", ističe on.

Đonović je komentarisao i izjavu lidera Ure i koalicije ,,Crno na bijelo“ da je očekivao odluku Bošnjačke stranke da ne uđe u vladu, ali da će i pored toga Bošnjaci i Albanci biti dio nove vlade jer „niko ne treba da polaže tapiju da apsolutno predstavlja određeni narod“.

"Mene politički avanturizam gospodina Abazovića podsjeća na avanturizam Toma Sojera. Ako je to njegova šala, ili onih koji su mu mentori, vrijeme bi bilo da se uozbilji. Kaže da Bošnjačka stranka nije jedini predstavnik bošnjačkog naroda iako ga to niko nije pitao. Podsjetiću ga da su odgovor na to pitanje dali nedavni izbori, pokazali su kome Bošnjaci vjeruju. Ono što radi gospodin Abazović sigurno nije interes Bošnjaka niti građana Crne Gore. Svako njegovo takvo pojavljivanje uvrijedi manju ili veću građansku, vjersku ili nacionalnu grupaciju pa bi specijalista za sve i svašta trebalo da povede računa o tome", naglašava Đonović.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније