Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

22. 10. 2020. 13:52 >> 13:52

DRLJEVIĆ

CG pouzdan partner u sprovođenju ciljeva EU za Dunavski region

Regioni u Evropi ne dijele samo izazove, već i potencijale i šanse za napredak, zbog čega je potreban zajednički rad u ostvarivanju ciljeva Strategije Evropske unije za Dunavski region (EUSDR), poručio je glavni pregovarač Aleksandar Drljević.

Kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, Drljević je danas predstavljao Crnu Goru na sastanku ministara u okviru IX foruma EUSDR, kojim je završeno uspješno predsjedavanje Hrvatske ovom strategijom. Sastanak, koji je danas organizovan putem video linka, otvorio je ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman.

EUSDR je, kako pojašnjavaju, makro-regionalna strategija koja ima za cilj stvaranje sinergije i koordinacije između postojećih politika i inicijativa na području Dunavskog regiona. U sprovođenju strategije učestvuje 14 zemalja dunavskog riječnog sliva, od kojih su devet članice EU (Austrija, Češka, Mađarska, Bugarska, Hrvatska, Slovenija, Rumunija, Slovačka i Njemačka), dok ostalih pet čine zemlje nečlanice EU (Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Moldavija, Srbija i Ukrajina).

"Na sastanku je usvojena ministarska Deklaracija u kojoj je akcenat stavljen upravo na nepovoljnim dešavanjima koja su obilježila predsjedavanje Hrvatske - konkretno na Kovid-19 krizu, kao i snažan zemljotres koji je imao razoran uticaj na Zagreb kao trgovački, ekonomski, kulturni i razvojni centar Hrvatske. Takođe, u Deklaraciji su istaknuta programska dokumenta koja su finalizovana, usvojena i objavljena u proteklom periodu, kao i postignuti Evropski zeleni dogovor koji predstavlja mapu puta za održivost ekonomije EU pretvaranjem klimatskih i ekoloških izazova u mogućnosti u svim oblastima politike i tranziciji čineći je pravednom i inkluzivnom za sve", navodi se u saopštenju.

Ova godina, dodaju, predstavlja deceniju postojanja strategije, pa se Deklaracija odnosi na aktivnosti koje su se realizovale u proteklom periodu, ali i na planove za sljedećih 10 godina.

Drljević je naglasio vodeću ulogu koju ima EU u procesu implementacije strategije i koordinacije njenih prioriteta, kao i značaj uključivanja makroregionalnih prioriteta u programska dokumenta za narednu finasijsku perspektivu.

"Regioni u Evropi ne dijele samo zajedničke izazove, već i zajedničke potencijale i šanse za napredak. Stoga, dok ostvarujemo glavne ciljeve EUSDR-a, doprinosimo cijelom Podunavlju koji je u istorijskom, socijalnom, političkom i ekonomskom pogledu jedan od najvažnijih regiona EU i cijele Evrope. S obzirom na to da svi dijelimo i promovišemo evropske vrednosti, postoji veliki potencijal da u tome budemo jedinstveniji i istrajniji nego ikada ranije", kazao je glavni pregovarač.

On je čestitao Hrvatskoj na uspješnom jednogodišnjem predsjedavanju Strategijom, a kolegama iz Slovačke na preuzimanju predsjedavanja, te im poželio mnogo uspjeha u implementaciji značajnih aktivnosti u kontekstu Strategije EU za Dunavski region.

"Crna Gora će biti pouzdan partner svima u budućim aktivnostima EUSDR-a, sa ciljem njenog daljeg razvoja, uz kontinuiranu posvećenost koja je ključna prilikom uspješne implementacije strategije", zaključio je Drljević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније