Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ RTCG Portal ]

22. 01. 2021. 20:57   >>  21:14 12

ŠOĆ ZA TVCG

Nepoznanica hoćemo li izaći iz podjela

Istorijski je korak što se vlast u Crnoj Gori predala na miran način i vrlo je vjerovatno da će svaki sljedeći izbori donositi smjene vlasti, ocijenio je advokat Dragan Šoć. Ono što je nepoznanica, smatra on, je da li ćemo izaći iz podjela u kojima živimo. Zadnjih deset godina, navodi Šoć, otvorili smo sve istorijske podjele i to upravo govori o nezrelosti.

"Politika ima obavezu da učvrsti institucije, da ih upodobi evropskim standardima i da na tome izgradi čvrstu budućnost Crne Gore", kazao je Šoć u "Argumentima" i istakao da nije optimista po tom pitanju, te da se dešavaju stvari koje ne vode u tom pravcu.

Šoć je naglasio da je Đukanović institucionalno značajna figura i da će biti neko prema kome će se "okretati i jedni i drugi". Ocjenjuje i da od njega zavisi mnogo toga šta će se uraditi.

"Prvi korak ka EU mora biti da se Crna Gora unutar sebe integriše, da se istorija ostavi istoričarima, ali politika ne smije da upotrebljava prošlost da bi na nekadašnjim sukobima gradila nešto drugo", kazao je Šoć za TVCG.

Akademik Radovan Radonjić naveo je da prethodnih 30 godine ne možemo shvatiti bez prehodnih 300.

"Ono što se promijenilo rezultat je nečega što se dogodilo 17. aprila 1917. godine, od trenutka kada je cetinjski vladika primio od izaslanika ruskog cara, Miloradovića, dekret u kome se uspostavljaju veze između Crne Gore i Rusije, pri čemu Rusi imaju zadatak da oslobode Crnogorce od osmanskog prisustva, a crnogorci da to plaćaju svojim životima kad ih Rusi pozovu..."

Od tada je, navodi Radonjić, počelo službovanje crnogorskih mitropolita Rusiji za pare koje su otuda dobijali u vidu penzija, pomoći, i ono je okonačano tek negdje 1914. godine.

Promjenu vlasti u Crnoj Gori, Radonjić označava kao pozitivnu činjenicu.

"Ipak, dobili smo prvi put situaciju da u 21. vijeku javlja SPC, koja otvoreno postavlja premijera i odlučuje ko će ući u vladu i sada diktira poslove koje vlada treba da radi. Onaj ko traži tuđu pomoć za rješavanje svojih problema gotovo uvijek dočeka da pomagač traži zamjenu za onoga koga je trebalo skloniti", kazao je Radonjić u "Argumentima".

Navodi da se i opozicija i pozicija nalaze pod nekom vrstom patronata SPC.

"Što se tiče perspektive, Radonjić ocjenjuje da Crna Gora ima da rješava dva tri krupna problema.

 

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније