Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Nataša Mitrović, TVCG

15. 06. 2021. 20:35 >> 20:37
5

LUKOVAC

"Država koja da agreman biće obmanuta"

Ukoliko država kojoj je zatražen agreman za ambasadora nije informisana pravilno i povjeruje da je sve urađeno u skladu s opštom svjetskom praksom usaglašavanja kandidata, onda bi, ukoliko se da agreman bila obmanuta i to bi moglo da naruši buduće odnose Crne Gore s tom zemljom, kazao je bivši šef crnogroske diplomatije Branko Lukovac.

Bivši ambasador u Vatikanu Miodrag Vlahović za TVCG je kazao da ima saznanja da je Ministarstvo vanjskih poslova zatražilo agremane od zemalja domaćina i za kandidate za ambasadore o kojima predsjednik države nije dao pozitivno mišljenje te da je to nastavak urušavanja kredibiliteta Crne Gore. Javni servis iz tog resora potvrdu ili demanti u vezi sa navodnim zahtjevima za agremane nije uspio da dobije.

Predsjednik države Milo Đukanović, shodno zakonskim i ustavnim ovlašćenjima, dao je saglasanost za sedam ambasadora od 18 koliko je Vlada predložila. Od preostalih za jedan broj predsjednik je dao negativno mišljenje dok je za ostale dogovoreno da se obave dodatne konsultacije na najvišem nivou. Dodatne konsultacije su izostale, a MVP navodno je, prema pisanju pojedinih medija, zatražilo agremane od zemalja domaćina i za kandidate za ambasadore o kojima predsjednik države nije dao pozitivno mišljenje. Potvrdu ili demanti te informacije iz resora Đorđa Radulovića Javni servis nije dobio dok je prema saznajima bivšeg crnogorskog ambasadora pri Svetoj stolici Miodraga Vlahovića - ona tačna. I taj potez nastavak je, navodi, loše prakse.

"Kada su opozvani naših prvih 7 ambasadora bez ukaza predsjednika države, danas imamo sličnu situaciju samo u obrnutom smjeru, to je dezavuisanje crnogorske diplomatije, to je nastavak ugrožavanja kredibiliteteta i pozicije u svijetu, potpuno nepotreban. Nesaglasan i pisanim i nepisanim diplomatskim pravilima i nešto što pokazuje pravu prirodu aktuelne vlasti", kazao je bivši ambasador pri Svetoj stolici Miodrag Vlahović.

A Ustav i Zakon o vanjskim poslovima propisuju - postavljanje i opoziv ambasadora ustavna je nadležnost predsjednika države. Ukoliko ministarstvo traži agreman za neku ličnost koja nije dobila „zeleno svjetlo“ na svim instancama, zaključno sa nivoom predsjednika države, onda je to apsolutno neprihvatljivo, napominje nekadašnji šef crnogorske diplomatije Branko Lukovac.

"Ukoliko zemlja nije informisana pravilno i povjeruje da je sve urađeno u skladu s opšte svjetskom praksom usaglašavanja kandidata onda bi ona bila obmanuta i to bi moglo da naruši buduće odnose s tom zemljom. Ona bi dala agreman al ono ne bi moglo da se realizuje. Predsjednik države treba da izda akreditivna pisma da bi taj budući ambasador uručio šefu države da bi stupio na dužnost", poručio je Lukovac.

Brojni su propusti koji se sukobljavaju u s odredbama Bečke konvencije o diplomatskim odnosima i s diplomatskom praksom, napominju naši sagovornici.

"Pored toga imamo nanovo izmišljenu praksu da MVP imenuje tzv. specijalne savjetnike što je takođe pokazatelj gubljenja kompasa u tom značajnom segmentu vanjske politike i to neće ostati nezabilježeno i neopaženo. Naprotiv već sada na mnogim adresama postoji najblaže rečeno čuđenje zašto tako postupa aktuelna Vlada i MVP. I da sumiram sve ovo je +519 diskuntinuitet u odnosu na dobre prakse onoga što je predstavljala crnogorska diplomatija u posljednjih 15 godina", kazao je Vlahović.

"Mislim da se učinila ozbiljna greška, koja ne samo da kompromituje Crnu Goru odnosno njenu tradiciju koja u novijem vremenu je do referenduma do otvaranja misija i posebno poslije referenduma kada je najveći broj zemalja brzo prihvatio prijedlog o uspostavlajnju diplomatskih odnosa.", istakao je Lukovac.

Zato sve vodi ka kompromitaciji Crne Gore kao ozbiljnog međuanrodnog partnera, zaključuju naši sagovornici.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније