Politika

07. 07. 2021. 14:10   >>  14:12 10

ODBOR

Jednoglasno za skidanje imuniteta Ivanoviću

Administrativni odbor jednoglasno je odlučio da se Skupštini Crne Gore predloži skidanje imuniteta poslaniku DPS-a Petru Ivanoviću. Odbor je bio protiv zahtjeva za skidanje imuniteta poslanicima Milanu Kneževiću, Zdenki Popović, Milunu Zogoviću, Vladanu Raičeviću i Draganu Krapoviću.

Za ukidanje imuniteta Kneževiću, Popović, Zogoviću i Raičeviću glasalo je četiri člana Odbora, protiv je bilo sedam. Ukidanje imuniteta Krapoviću podržala su tri člana odbora, a protiv je bilo sedmoro. 

Odbijen predlog za skidanje imuniteta Popović

“Shodno rezultatima glasanja predlažem da Odbor predloži Skupštini Crne Gore da ne daje odobrenje da se protiv poslanice Zdenke Popović može pokrenuti krivični postupak po zahtjevu ODT-a Pljevlja zbog krivičnog djela nepostupanje po zdravstvenim propisima”, kazao je Zogović nakon glasanja. 

Tužilac ODT-a Pljevlja Ivan Gačević na početku je objasnio je da je Odjeljenje bezbjednosti Žabljak podnijelo prijavu protiv Zdenke Popović, Krsta Koprivice, Mladena Milićevića, Darka Šljivančanina, Zdravka Krstajića i Popović Pera zbog nepostupanja po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

“Prijavom je predstavljeno da ova lica 1. aprila u Žabljaku dijelila životne namirnice, a da za to nisu imali odobrenje Nacionalnog koordinacionog tijela. Sva lica, osim poslanice Popović, su priznala krivicu, pristali su da se primijeni institut odloženog krivičnog gonjenja. Određen je novčani iznos koji su trebali da uplate i po ispunjenju toga krivična prijava je odbačena”, kazao je on.

Gačević je napomenuo da Popović nije pristala da institut odloženog krivičnog gonjenja i vansudski postupak, zbog čega je podnijet zahtjev za skidanje imuniteta.

Poslanik Demokrata Vladimir Martinović kazao je da je zahtjev neosnovan jer je Popović pomagala ljudima, a za to je imala svu potrebnu dokumentaciju. Takođe, po njegovim riječima, dvije patrole do Žabljaka su zaustavile poslanicu i bile obaviještene zašto je pošla tamo, a nijesu je spriječile da obavi posao. 

Poslanica Daliborka Pejović kazala je da se glasanjem za skidanje imuniteta poslanicima daje šansa da pokažu i dokažu pred nadležnim organima svoju nevinost, te da nikome ne žele da naštete. Ona je istakla da će glasati za ukidanje imuniteta svakog predloženog poslanika, uključujući i Petra Ivanovića iz njihovih redova. 

Bulatović: Knežević nije kriv, ponosni jer smo učestvovali u incidentu

U Osnovnom državnom tužilaštvu Podgorica je, kaže državna tužiteljka Ivana Vuksanović, na osnovu krivične prijave Centra bezbjednosti podnijeta prijava kojom se navodi da je u noći između 26. i 27 decembra 2019. godine u Skupštini Crne Gore došlo do narušavanja reda u toku devete sjednice redovnog zasijedanja, na kojoj se glasalo o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti.

“Tom prilikom poslanici Andrija Mandić i Milan Knežević u jednom momentu su prišli stolu predsjednika Skupštine, upotrebom sile iščupali su mikrofon kao i uređaje koji služe za proces glasanja, od kojih je Knežević jedan uređaj bacio na pod, a sve kako bi predsjednika spriječili da se dozvoli glasanje, a zatim i da objavi rezultate glasanja", kazala je tužiteljka.

Ona je objasnila da bi time izvršili krivično djelo sprečavanje službenog lica da obavlja dužnost.

“U postupku su saslušani osumnjičeni, veći broj svjedoka, oštećeni. Pribavljeni su i materijalni dokazi, obavljen je uviđaj, fotografski je zabilježeno zatečeno stanje. Na osnovu ovoga cijenim da postoji osnovana sumnja da su izvršili ovo krivično djelo i zato je i podnijet zahtjev za skidanje imuniteta”, kazala je ona.

Predrag Bulatović koji prisustvuje sjednici kao nezavisni poslanik kazao je da je krivična prijava protiv Kneževića politički motivisana. 

"Mi smo ponosni što smo učestvovali u tom incidentu", kazao je Bulatović. 

Bez saglasnosti i za ukidanje imuniteta Zogoviću

Odbor je sa istim brojem glasova za i protiv, bez uuzdržanih odlučio da ne predlaže Skupštini ukidanje imuniteta Milanu Zogoviću. 

Državna tužiteljka Vuksanović objasnila je da se predsjedniku Odbora Milunu Zogoviću stavlja na teret da se iste noći kada se usvajao Zakon o slobodi vjeroispovijesti popeo na stolicu i podignutim prstom povišenim tonom obratio policijskim službenicima riječima: “Dolje ruke bre. Nemoj da ste koga dirnuli rukama, kidaćemo vam ruke jednu po jednu”.

Ona je dodala da ga je, kako se navodi u prijavi, prethodno policijski službenik upotrebom snage sprečavao u daljem remećenju reda.

“Nakon kraćeg vremena napao je tadašnjeg predsjednika Skupštine Ivana Brajovića u čijem pravcu je gađao flašom vode. Brajović je izbjegao udarac spustivši glavu. Na taj način stavlja mu se na teret napad na službeno lice tokom vršenja dužnosti”, kazala je Vuksanović.

Bošnjak: Raičević nije bio u zemlji kad je njegov pas ujeo dvije osobe

Osnovno državno tužilaštva (ODT) iz Nikšića tražilo je ukidanje imuniteta poslaniku Pokreta za promjene Vladanu Raičeviću, protiv kojeg se vodi postupak jer je njegov pas u ljeto prošle godine napao i povrijedio dvije osobe. Tužiteljka Vjera Mićunović kazala je da se Raičević tereti zbog nepropisnog držanja pasa i kućnih ljubimaca zbog čeka je izazvao opasnost.

“Na način što svog psa rase rotfajler nije držao u prostoru odgovarajuće čvrstine iz kog ne može da pobjegne, niti je na ulazu u taj prostor postavio vidljiv znak koji ukazuje na opasnost. Pa je taj pas izašao i ujeo D.K. i maloljetno dijete”, kazala je Mićunovi. Smatra da je njen zahtjev opravdan.

Poslanica Branka Bošjak kaže da je i ovaj događaj predimenzioniran i da nije zaslužilo tu vrstu krivičnog postupka. 

"Raičević nije ni bio u zemlji u tom trenutku", kazala je Bošnjak. 

Tužiteljka je odgovorila da je vlasnik psa bio ili ne u zemlji morao da obezbijedi prostor gdje drži opasnog psa. 

Ipak, protiv ukidanja imuniteta Raičeviću glasalo je sedam članova odbora, dok su tri bila za.

Škrelja o Krapoviću: Ako smo čisti, što je problem da se pojavimo pred sudijom

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić saopštio je  da je protiv poslanika Dragana Krapovića policija podnijela krivičnu prijavu zbog sumnje da je početkom juna u Budvi formirana kriminalna organizacija na čelu sa Krapovićem sa ciljem izvršenja više krivičnih djela zloupotrebe službenog položaja i pozivanje na otpor.

“Krapović se tereti da je početkom juna 2020. na teritoriji opštine Budva organizovao kriminalnu organizaciju koja za cilj ima vršenje krivičnih djela za koja se može izreći kazna zatvora do četiri godine. Svaki član kriminalne organizacije imao je tačnu ulogu uz uticaj organizacije na političku vlast”, kazao je Katnić.  

Specijalni tužilac je kazao da se sumnja da je Krapović tražio od rukovodilaca opštinskih službi da zloupotrijebe položaj. 

“Krapović je od njih tražio da vozilima koja su im povjerena i koja su od opšteg interesa građana Opštine Budva blokiraju saobraćajnice i institucije sa ciljem izazivanja nereda u tom gradu, što su oni i prihvatili”, tvrdi Katnić.

Član Odbora Momo Koprivica kazao je da je riječ o politički montiranom procesu.

“Krapović je u toku mirnih okupljanja građana koji su iskazivali neslaganje sa političkom korupcijom uticao je da ti skupovi budu mirni”, naveo je Koprivica.

Katnić je kazao da se ne radi  o političkom krivičnom djelu, već da je zakonodavac u pravu jer ga je stavio kao djelo protiv državnih organa. Istakao je da tužilaštvo ima materijalne dokaze i video snimke. 

On je kazao da se nada da se poslaniku Koprivici omaklo da prijeti da će doći novi tužioci.

"Nema razloga za zebnju, doći će i novi poslanici, niko nije dovijeka", odgovorio je Koprivica.

Član Odbora Luiđ Škrelja kazao je da je imunitet postao privilegovana institucija parlamentarne većine da bi poslanici izbjegavali suočavanje sa pravdom. 

"Ako smo čisti, što je problem da se pojavimo pred sudijom", kazao je on. 

Saglasnost Ivanovića da se podrži zahtjev 

Zahtjev za skidanje imuniteta poslaniku DPS-a Petru Ivanoviću podnijet je zbog sumnje da je on s pozicije ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja, prekoračenjem službenog ovlašćenja i nevršenjem službene dužnosti, drugome pribavio imovinsku korist koja prelazi iznos od 30.000 eura.

Katnić je na Odboru saopštio da se osnov sumnje potvrdio i nakon saslušanja svjedoka i osumnjičenih lica.

"Dokazi i podaci ukazuju da je Ivanović kao ministar poljoprivrede to svojstvo zloupotrijebio prilikom dodjele krajnjim korisnicima sredstava iz Abu Dabi fonda. Postoji sumnja da Ivanović nije poštovao predviđene procedure. Određeni korisnici nijesu ispunjavali uslove a dobili su kreditna sredstva", kazao je on.

Članica Odbora Daliborka Pejović kazala je da im je Ivanović olakšao glasanje jer je već saopštio da se neće pozivati na imunitet i koristiti tu mogućnost kao eventualnu opstrukciju.

Dodala je da Odbor ima saglasnost Ivanovića da se podrži zahtjev za skidanje njegovog imuniteta.

Predsjednik Odbora Milun Zogović na početku sjednice napomenuo je da po Poslovniku Skupštine poslanik uživa imunitet od dana konstituisanja Skupštine do prestanka mandata. 

“Zahtjev za pokretanje postupka protiv poslanika, nadležni organ dostavlja predsjedniku Skupštine koji zahtjev prosljeđuje Administrativnom odboru. Državni tužilac ne može podnijeti naredbu o sprovođenju istrage, niti podići optužni predlog ako ne podnese dokaz da je odobrenje dato”, kazao je između ostalog, Zogović.

On je dodao da se protiv poslanika može pokrenuti postupak samo za krivično djelo za koje je odobrenje dato.

Skidanje imuniteta Petru Ivanoviću, SDT je tražilo radi vođenja istrage o nepravilnostima prilikom raspodjele i trošenja novca od poljoprivrednog kredita iz Abu Dabi fonda.

 

Пратите нас на

Коментари 10

остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГ
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара.

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се