Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

14. 08. 2021. 11:55 >> 11:56
46

UPUTILI APEL

PKS poziva ambasade: "Zaustavite velikosrpsko ludilo"

Povodom namjere da se na Cetinju 4. septembra ustoliči mitropolit SPC Joanikije, Patriotsko-komitski savez uputio je apel ambasadorima SAD, Velike Britanije, Evropske unije, Italije, Njemačke, Albanije, Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, da, kako su naveli, svojim ugledom i ugledom država koju predstavljaju, pomognu da se "zaustavi velikosrpsko ludilo".

Iz PKS-a navode da su "Cetinje, Cetinjski manastir, Njegošev mauzolej… srce i duša Crne Gore".

"Naša prošlost, herojstvo, junaštvo, naša čast i ponos. I ako sve propadne i ako budemo gladni i nesrećni, pogled na crnogorska svetilišta, ojačaće duh i tijelo, kao lijek. To je Crnogorcima Cetinje! Cetinje je dokaz našeg postojanja, spomenik svim našim herojima, simbol svih naših bojeva u prošlosti. Simbol je nepokorene Crne Gore!", istakli su iz PKS.

Oni su poručili da je, kako kažu, velikosrpska i klerikalna vlast koja vodi Crnu Goru u propast, svjesna značaja Cetinja za Crnu Goru.

"Zato namjerava da usred našeg svetog Manastira, usred srca Crne Gore, ustoliči na vjerskoj ceremoniji mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija, ne zato što je takav vjerski običaj, već da pokaže Crnogorcima da imaju brutalnu moć da ponize, omalovaže i ospore crnogorski identitet i naciju!", navode u pismu.

U apelu ambasadorima, PKS je ukazao da je Srpska pravoslavna crkva-crkva države Srbije, a da je Mitropolija crnogorsko primorska  tek jedan dio te srpske crkve.

"Sa svojom politikom posrbljavanja Crnogoraca, nikada nije postala crkva vjerujućih Crnogoraca, već je gledamo kao dio velikosrpskog aparata, koji kroz vlast, medije, uz pomoć Srbije i njenog vrha, na čelu sa Aleksandrom Vučićem, čini sve da zada konačni udarac Crnoj Gori i pretvori je u dio 'srpskog sveta', bez svog imena i prezimena crnogorskog!", istakli su iz PKS.

Kako navode, insistiranje premijera Zdravka Krivokapića, predsjednika Skupštine Alekse Bečića i niza drugih činilaca vlasti, da se ustoličenje Joanikija "koji ne priznaje crnogorski narod, crkvu i jezik", obavi baš na Cetinju, i to u prisustvu patrijarha SPC Porfirija, pokušaj je, kako kažu iz PKS, izazivanja sukoba u Crnoj Gori, sa nesagledivim posljedicama.

Ukazali su na to da je Crna Gora država građana svih vjera i nacija i kao takva je bila bastion multietničnosti na Balkanu.

Пратите нас на

Коментари46

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније