Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ R.B. ]

12. 10. 2021. 14:18   >>  14:22 2

ANALITIČARI O PROŠIRENJU

EU nada blijedi, šansa za Kinu i Rusiju

Budući da se izgledi za pridruženje zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji vide kao cilj koji se sve više udaljava, Rusija i Kina će pojačati svoje napore da popune praznine u regionu, ocijenili su analitičari za Al Jazeeru. Činjenica da se zemlje ZB neće brzo pridružiti EU daje Rusiji i Kini zeleno svjetlo za korak dalje u regionu što, kažu analitičari, zabrinjava čelnike EU.

Prije samita EU i Zapadnog Balkana prošle sedmice, Slovenija koja trenutno predsjedava EU, pozvala je blok da primi Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Kosovo, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Albaniju do 2030. godine.

Blok od 27 članica odbio je u srijedu Ljubljanski prijedlog za šest zemalja, koje su u različitim fazama procesa članstva, zbog zabrinutosti oko migracija, ali su naglasili važnost konačnog pridruživanja regiona bloku.

“Zapadni Balkan dio je iste Evrope, kao i Evropska unija. EU nije potpuna bez zemalja ZB”, ​​rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u Sloveniji.

Ipak, činjenica da se zemlje uskoro neće pridružiti EU daje Rusiji i Kini zeleno svjetlo za korak dalje u regionu što, kažu analitičari za Al Jazeeru, zabrinjava čelnike EU.

Premijer Letonije Arturs Krisjanis Karins ukazao je na sastanku: "Ili će Evropa pružiti ruku i povući ove (zapadnobalkanske) zemlje ka nama, ili će neko drugi pružiti ruku i povući te zemlje u drugom smjeru."

Sebastijan Kurc, vođa austrijske desnice, koji je nedavno dao ostavku zbog korupcionaškog skandala, rekao je prošle sedmice: "Ako Evropska unija ne ponudi ovom regionu stvarnu perspektivu, moramo biti svjesni da će druge velesile igrati veću ulogu. "

"Situacija se već pogoršava"

Politikolog Jasmin Mujanović rekao je za Al Jazeeru da su Moskva i Peking već uključeni u regionalna dešavanja. Tvrdi da je EU već neko vrijeme "pogubila konce" na Zapadnom Balkanu.

“Zaista je alarmantno da još ne postoji Plan B. Situacija se već pogoršava, već se moramo suočavati s novim bezbjednosnim izazovima, prijetnjama nestabilnosti, a EU ne pokazuje nikakvu viziju post-proširenja za region”, rekao je Mujanović za Al Jazeeru.

Podsjetili su na dešavanja u Crnoj Gori, uoči parlamentarnih izbora 2016. godine, kada je 14 ljudi, uključujući dva oficira ruske vojne obavještajne službe, bilo optuženo za takozvani državni udar. Moskva je odbacila optužbe kao "apsurdne".

“Rusija je jako uključena u dešavanja u Bosni. Eksplicitno se protivi članstvu Bosne i Hercegovine u NATO, koji smatra prijetnjom bezbjednosim interesima Rusije, što je naravno apsurdno. Ali to vam govori u kojoj je mjeri Rusija podigla ovaj region u svojoj spoljnopolitičkoj agendi”, kazao je Mujanović.

Posljednjih godina, zemlje Zapadnog Balkana svjedočile su više istorijskog revizionizma poricanjem genocida u Srebrenici, a zabrinutost je porasla zbog poziva Srbije na novi "srpski svijet", dodaje se.

Rusija je 2015. uložila veto na rezoluciju UN o genocidu kojom bi se masakr u Srebrenici 1995. godine osudio kao "zločin genocida", što su već presudili međunarodni sudovi.

"Bez strategije"

Viši saradnik u Savjetu za politiku demokratizacije Tobi Vogel rekao je za Al Jazeeru da je proces pridruživanja EU postao sve teži.

Na primjer, 2019. Evropska komisija zatražila je od potencijalnog kandidata Bosne i Hercegovine da ispuni 14 prioritetnih tačaka za aplikaciju za članstvo. Godinu dana kasnije, Bosna je ispunila samo jednu od tačaka.

Nedim Hogić iz Pravnog instituta BiH naveo je da se od Bosne traži više za otvaranje pregovora nego od bilo koje druge zemlje, što je dovelo do postupnog napretka.

"Tretirajući svih 14 pitanja kao jednaku važnost i zahtijevajući bitne ustavne promjene u zamjenu za status kandidata s nejasnom perspektivom, EU pokušava postići previše, a nudi premalo, riskirajući napredak čak i po onim pitanjima koja se ne osporavaju," napisao je Hogić.

Kineski zajmovi

Vogel je istakao da su potencijalne zemlje kandidati sada ravnodušne u vezi sa pridruživanjem EU.

"EU nema drugu strategiju za svoje odnose sa Zapadnim Balkanom osim proširenja i čim proširenje nailazi na prepreku, uticaj EU se smanjuje", rekao je Vogel, "Kina i Rusija, naročito Kina, dolaze s kreditima koji su u osnovi bez ikakvih političkih uslova, bez ikakvih uslova vezanih za demokratiju, vladavinu prava itd. Tako da su mnogi čelnici u regionu ovo vidjeli kao besplatan novac."

Peking je dao velike zajmove regionu. Podsjećaju da je Crna Gora 2014. godine prihvatila zajam od milijardu dolara za auto-put, sa čijom se otplatom, kako navode, od tada muči.

"Potrebno nam je proširenje EU jer će to učiniti EU i Zapadni Balkan boljim mjestom", zaključio je Vogel.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније