Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.V. ]

18. 10. 2021. 21:18 >> 21:42

TRAŽE SNAŽNIJE KORAKE

Cigarete preko Bara "završile" u izvještaju EU

Ozbiljne sumnje da se preko Luke Bar odvija enormni šverc cigareta i napori crnogorske vlade da tome stane na kraj ušli su izvještaj Evropske unije (EU) o Crnoj Gori za 2021.godinu, potvrđeno je Portalu RTCG. Izvještaj će sjutra objaviti evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

Kako saznaje Portal RTCG, u izvještaju se navodi da je odluka Vlade o zabrani skladištenja cigareta u Slobodnoj zoni Luke Bar pozitivan pomak, ali se apeluje na snažniji carinski nadzor i proaktivne istrage, posebno kada je u pitanju poslovanje ofšor firmi u Slobodnoj zoni.

Izvještaj EU sadržaće detaljan osvrt na politička, ekonomska i bezbjednosna kretanja u Crnoj Gori. Varhelji će dokument predstaviti članovima Spoljnopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta (AFET). Prema saopštenju iz AFET, očekuje se da će u izlaganju pred Komitetom za spoljne poslove, evropski komesar potvrditi posvećenost EU procesu proširenja, sve dok zemlje kandidati sprovode vjerodostojne reforme i pridržavaju se vladavine prava.

"Ranije ovog mjeseca, na Samitu EU-Zapadni Balkan, čelnici EU i njenih država članica naglasili su da podržavaju evropsku perspektivu regiona i njegovu političku, ekonomsku i društvenu transformaciju. Predsjednik Evropskog parlamenta David Sasoli pozvao je lidere da prevaziđu trenutni zastoj i nastave proces pristupanja", navodi se u saopštenju.

Iz AFET ističu da svake godine Evropska komisija usvaja „paket proširenja“, odnosno skup dokumenata koji objašnjavaju politiku Evropske komisije u pogledu proširenja EU, uključujući i Strategiju o proširenju koja postavlja put naprijed i sagledava stanje u zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima. Paket takođe uključuje izvještaje u kojima Evropska komisija predstavlja svoju detaljnu godišnju procjenu stanja u svakoj zemlji obuhvaćenoj procesom proširenja.

Izvještaj dolazi u vremenu kada sve više političkih analitičara, medija ali neformalno i pojedinih zvaničnika, ukazuju da je proces proširenja EU u ozbiljnoj krizi, jer neke članice evropskog saveza sve više sumnjaju da treba nastaviti sa tom politikom.

O odnosima EU i Zapadnog Balkana raspravljano je večeras na sjednici Savjeta EU za spoljne poslove u Luksemburgu. Nakon sjednice i debete evropskih ministara, predsjedavajući Savjetu, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žosep Borel kazao je da Evropska unija želi da se prevaziđu teškoće u procesu proširenja, te da je to bio zaključak nedavnog samita EU-Zapadni Balkan.

"Meni nije poznato da se ima u vidu neki novi poseban put tog procesa", izjavio je Borel.

On je istakao da je na nedavnom samitu EU-Zapadni Balkan ustanovljeno da postoje određene teškoće, koje Evropska unija ima jasno na umu.

"Ali je želja EU da se te teškoće prevaziđu", ukazao je Borel.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније