Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.

23. 10. 2021. 16:35 >> 16:43
1

RATAŠ BEČIĆU

"Da Crna Gora brzo postane članica EU"

Estonija prepoznaje važnost cjelokupnih zalaganja i postignuća koje je Crna Gora ostvarila na putu pristupanja Evropskoj uniji, istakao je predsjednik Parlamenta Republike Estonije Juri Rataš, i čestitao na ostvarenim rezultatima, te poželio da Evropska unija vrlo brzo kaže - da, Crnoj Gori.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić sastao se sa predsjednikom Parlamenta Republike Estonije Jurijem Ratašom.

Izrazivši zadovoljstvo povodom susreta, i ističući da ga raduje što će u svojstvu domaćina, već početkom decembra biti u prilici da ugosti predsjednika Rataša i njegovu delegaciju, predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić, zahvalio je na pozivu za susret na Evropskoj konferenciji predsjednika parlamenta Savjeta Evrope.

Bečić je, konstatujući da su odnosi dvije države tradicionalno dobri i prijateljski, zasnovani na bliskim političkim i ekonomskim interesima kao i zajedničkim vrijednostima, istakao da je Estonija država koja u kontinuitetu pruža političku i stručnu podršku u okviru pregovora Crne Gore za članstvo u Evropskoj uniji i prva je država koja je ratifikovala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Crne Gore i Evropskoj Uniji, ,,na čemu je Crna Gora iskreno zahvalna i ovom prilikom ponavljamo da smo se istinski trudili da ispunimo sve pretpostavke i zadate obaveze na putu pristupanja“, kazao je on.

On je podsjetio i da je Estonija 12. juna 2006. priznala nezavisnost Crne Gore, kao i da su dan nakon toga uspostavljeni diplomatski odnosi dvije zemlje, što jeste i simboličan dokaz, koliko su naši odnosi iskreni i otvoreni.

Istakavši da evropske integracije i regionalna saradnja ostaju neupitno okosnice spoljnopolitičke agende, predsjednik crnogorskog parlamenta je naglasio i da su stoprocentna usklađenost vanjske politike sa politikom EU, kao i snažan impuls koji integracijama daje najveći broj građana Crne Gore, razlog više da zalaganja naše zemlje budu, u najskorije vrijeme, prepoznata i vrednovana.

Zahvalivši se na donaciji koju je Estonija, kroz Mehanizam civilne zaštite EU, uputila Crnoj Gori, predsjednik Bečić je ukazao i na značaj parlamentarne saradnje, uz podsjećanje da je početkom juna ove godine formirana Grupa prijateljstva sa Republikom Estonijom.

Istakavši da Estonija prepoznaje važnost cjelokupnih zalaganja i postignuća koje je Crna Gora ostvarila na putu pristupanja, predsjednik Parlamenta Republike Estonije Juri Rataš je čestitao na ostvarenim rezultatima i poželio ,,da Crna Gora vrlo brzo postane članica EU“.

Predsjednik Rataš je ocijenio i naglasio da je saradnja izmedju EU i Zapadnog Balkana od strateškog značajai ponovio da Estonija pruža snažnu podršku procesu integracija Crne Gore.,,Vi ste sada u zavšnoj fazi procesa pristupanja, podrška vam je jako značajna i znajte da je u Estoniji imate. Saradnja EU i Zapadnog Balkana od strateškog značaja, želim da Crna Gora vrlo brzo postane članica, kazao je predsjednik Rataš.

Predsjednik Parlamenta Estonije, Juri Rataš, uputio je poziv predsjedniku Skupštine Crne Gore, Aleksi Bečiću da posjeti Estoniju, a predsjednik Bečić će njega prethodno ugostiti 5. i 6. decembra u Crnoj Gori.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније