Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Biljana Rovčanin, TVCG ]

26. 10. 2021. 20:19 >> 20:19
1

VLAST I OPOZICIJA

Interes građana na prvom mjestu

Nakon što su i istraživanja pokazala da građane interesuju živone teme, a ne one koje plasiraju političari, predstavnici i vlasti i opozicije kažu da su upravo rješavanje svakodnevnih problema građana njihov najvažniji prioritet. Zašto su ipak životna pitanja uglavnom u sjenci manje važnih tema za građane, političari nemaju jedinstven odgovor i odgovornost za to prebacuju s jednih na druge.

To što je bolji životni standard prioritet građana, a što je potvrdilo i jučerašnje istraživanje, za najaču partiju na vlasti, Demokratski front, očekivano je. Uvjeravaju da su životne teme u fokusu njihove politike, a imaju objašnjenje i zašto ta pitanja često ostaju u sjenci onih koja se odnose na crkvu i naciju.

“Građane interesuju i identitetska pitanja posebno u dijelu kada je jednom narodu u Crnoj Gori, a to se dešavalo prethodnih 30 godina bukvalno bila ugrožena i egzistencija i taj narod je bio diskriminisan, a proteklih 10-ak i više godina ovdje je bila diskriminisana i SPC. Međutim to se u tom istraživanju ne konstatuje. Ovo istraživanje je rađeno direktno kako bi omalovažilo srpski narod”, kaže za TVCG Jovan Vučurović, poslanik Demokratskog fronta.

Da političari ne bi trebalo da insistiraju na temama koje dijele društvo, smatraju Demokrate. I zato su kažu pobjede, a ne podjele glavni motiv njihove politike.

“Potvrda ovog istraživanja jeste upravo to da je Demokratska Crna Gora od samog osnivanja bila na pravom političkom putu, jer smo partija koja svoju politiku nikada nije baštinila na vjerskim, nacionalnim i identitetskim razlikama već upravo naprotiv, uvijek smo politiku gradili u odnosu na ono što su u interesi građana Crne Gore. Ovo istraživanje me raduje takođe što je dokazalo da je pećinski nacionalizam u Crnoj Gori poražen”, poručio je poslanik Demokrata Vladimir Martinović.

To što građani žele da podjele ostave u prošlosti i da se okrenu boljoj budućnosti, raduje GP URA. Zato apeluju na sve aktere na političkoj sceni da više osluškuju glas i potrebe građana.

“Ako budemo izgubili to vrijeme u nadgornjavanju oko nekih važnih, ali u odnosu na život trivijalnih pitanja svi ćemo biti na gubitku. I ono što je sigurno i što možemo garantovati sigurno za GP URA jeste da smo presrećni sa tim istraživanjem i da se ono poklapa sa onim što su naše tendencije i što je naša želja, a to je da se stvori zdrav ekonomski ambijent”, poručio je funkcioner GP URA Goran Đurović.

Bez jake ekonomije ne možemo imati ni razvijenu državu, ocjenjuju u najjačoj opozicionoj partiji DPS-u. Zbog toga su kažu i u prethodnih godinu ukazivali na pogubne rezultate ekonomske politike aktuelne vlade.

“Ali znate kako ne smijemo upasti u zamku ni jednog trenutka da je neophodno baviti se samo tim temama. Smatram da smo samo pravovremeno ukazivali na one opasnosti koje potencijalno mogu očekivati Crnu Goru zbog svega što se dešava i politike koja se dominantno iz regiona, preko marionetske vlade, kako smo i mi uvjereni, uvozi u Crnu Goru", navodi poslanik DPS-a Miloš Nikolić.

Zato u SDP-u i SD-u kažu da nastoje da životne teme vrate u Parlament, priznaju da u tome uvijek ne uspijevaju, jer su kako navode mnogim donosiocima odluka važnija pitanja koja od političke često prave pozorišnu scenu.

“Vjerujem da razlog za takvu vrstu vođenja politike leži u činjenici da su podaci o ogromnom rastu nezaposlenosti, drastičnom rastu cijena namirnica i goriva, evidentnom problemu nelikvidnosti privrede nešto što je razočaravajuće i zato mnogima nije politički oportuno da o tome priča”, naveo je Boris Mugoša, poslanik SD-a.

“Imamo aktuelnu vlast koja ne brine o problemima građana već forsira one identitetske teme i jednu vjersku zajednicu pokušava staviti iznad Ustava i zakona i kao posljedicu toga imamo kao što vidimo iz posljednjeg izvještaja paralisane evropske integracije, paralisano tužilaštvo, rast broja nezaposlenih, pad investicija”, naveo je Bojan Zeković, iz SDP-a.

Ko je od političara vlasti ili opozicije u pravu, sud će dati građani. Jedno je izvjesno da bi njihov glas političari trebalo bolje da čuju, jer su u sve komplikovanijoj političkoj zbilji novi izbori jedna od opcija.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније