Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

P.R. [ Mina ]

26. 10. 2021. 19:12   >>  19:18

IZ ČETIRI ZEMLJE

Đukanović primio akreditivna pisma ambasadora

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora Austrije, Šri Lanke, Meksika i Jordana, Karla Milera, Manori Unambuve, Karlosa Isaura Feliksa Korone i Aheda Ali Sveidata.

Đukanović je, kako je saopšteno iz Službe za informisanje predsjednika, poželio ambasadorima uspješnu misiju.

On je naveo da je uvjeren da će tokom mandata svaki od ambasadora, u saradnji sa državnim organima Crne Gore, doprinijeti unapređenju međudržavnih odnosa.

Đukanović je pozvao nerezidentne ambasadore da što češće posjećuju Crnu Goru i potvrdio otvorenost za svaku inicijativu koja vodi daljem jačanju međudržavnih veza.

„U osvrtu na aktuelne prilike u Crnoj Gori, ukratko je upoznao sagovornike sa političkom situacijom u zemlji, epidemiološkim prilikama i napretku u imunizaciji“, navodi se u saopštenju.

Đukanović je posebno naglasio vanjskopolitički kurs Crne Gore gdje nakon članstva u NATO, evropska integracija ostaje ključna strateška orijentacija zemlje.

„Uz visoke ocjene o međudržavnim odnosima i frekventnom političkom dijalogu Crne Gore i Austrije, on je pozdravio kontinuirano interesovanje i pažnju te zemlje za Jugoistočnu Evropu, što je doprinijelo razvoju i evropeizaciji regiona, kao i članstvu dijela zemalja u euroatlantske strukture“, kaže se u saopštenju.

Đukanović je posebno zahvalio za podršku Crnoj Gori u procesu ostvarenja njenih strateških ciljeva, što država opravdava odgovornim članstvom u NATO i najdužim iskoracima ka Evropskoj uniji (EU).

On je istakao da nakon ohrabrujućih impulsa sa samita u Sloveniji, dobar dio odgovornosti je na strani regiona, da sprovodi reforme, u čemu Crna Gora ima najbolje predispozicije zbog dosadašnjeg dobro obavljenog posla.

On je dodao da je uvjeren da će ka tim pitanjima biti usmjerena pažnja aktuelne i svake buduće vlade.

„Austrija je već usvojila praksu dobre i frekventne političke komunikacije na najvišem nivou u tom smislu, a pružila je i važnu eksperstku“, navodi se u saopštenju.

Đukanović je kazao da vjeruje da će se to nastaviti i intenzivirati.

„Uz zadovoljstvo bilateralnom saradnjom i značajnim potencijalima za razvoj ekonomske saradnje, Đukanović je u razgovoru sa Milerom zahvalio za podršku Austrije u savladavanju COVID izazova kroz isporuku Fajzer vakcina, povezivanje zdravstvenih sistema i prihvat najteže oboljelih pacijenata iz Crne Gore“, kaže se u saopštenju.

Miler je kazao da je Austrija sve, samo ne neutralna zemlja kada su region i Crna Gora u pitanju.

„Crna Gora je bliska našim srcima i puno nas toga veže bilateralno i multilateralno“, poručio je Miler.

On je najavio dalju maksimalnu pomoć i saradnju u pristupanju EU, ocjenjujući da je Crna Gora najspremnija zemlja i prva sljedeća članica.

Miler je naglasio da iako zemlja prolazi kroz zanimljivo političko iskustvo, osjeća da projekat pristupanja EU može biti udružujuća snaga, koja će omogućiti neophodnu saradnju u interesu pristupanja i razvoja Crne Gore.

On je najavio više posjeta austrijskih zvaničnika Crnoj Gori u narednom periodu, što će intenzivirati ekonomsku razmjenu u brojnim oblastima i donijeti još plodnije odnose dvije države.

Miler je potvrdio da će Austrija ostati bliska i angažovana u Crnoj Gori i čestitao na državnim uspjesima, kojima je značajno doprinio i Đukanović, u pravcu usmjeravanja zemlje prema Zapadu i saradnji sa NATO i EU.

Đukanović je u razgovoru sa ambasadorkom Šri Lanke naglasio da se Crna Gora sa visokim poštovanjem odnosi prema zajedničkom jugoslovenskom nasljeđu, koje sadrži i dimenziju saradnje sa jednom od zemalja osnivača Pokreta nesvrstanih.

„Takva iskustva želimo da koristimo u cilju razvoja savremene međudržavne saradnje“, naglasio je Đukanović.

On je, imajući u vidu nedostajuću bilateralnu komunikaciju na najvišem nivou, kazao da je zainteresovan za intenziviranje kontakata dvije države.

„Prije svega, između ministarstava i kroz izgradnju ugovorne baze, kao preduslova za uspostavljanje privredne saradnje, u turizmu, prerađivačkoj industriji, ali i kroz kulturnu razmjenu što će dodatno zbližiti države i narode“, kaže se u saopštenju.

Unambuve je, kako se navodi, iskazala saglasnost za značajem istorijskih veza i opredjeljenje za njihovim snaženjem u cilju najbolje međudržavne saradnje.

Ona je istakla da će nedavno postavljenje počasnog konzula te zemlje u Crnoj Gori otvoriti nove prilike za razvoj ekonomske i kulturne saradnje.

Đukanović je u razgovoru sa ambasadorom Meksika kazao da je intenziviranje političkih kontakata na najvišem nivou izazov za buduću saradnju, koji treba realizovati kako bi se unaprijedila saradnja između država.

Dvije države, kako je rekao, imaju značajne potencijale za saradnju na ekonomskom i kulturnom planu.

„U tom smislu izrazio je spremnost za podršku svim inicijativama sa ciljem približavanja kulturne baštine i stvaralaštva dva naroda“, navodi se u saopštenju.

Đukanović je ocijenio da postoji i ozbiljan potencijal za saradnju u trgovini i poljoprivredi, posebno sa ponosom ističući prisustvo crnogorske dijaspore u Meksiku, koja ima svoje predstavnike i na najistaknutijim pozicijama u toj zemlji.

„Na tim osnovama, izražena je spremnost i za upotpunjavanjem diplomatske mreže koja bi dala novi impuls vezama dvije zemlje“, dodaje se saopštenju.

Ambasador Meksika je pozvao Đukanovića da naredne godine i kada situacija sa pandemijom to omogući posjeti Meksiko, što bi bilo značajno za buduće odnose dvije zemlje.

„Kao diplomata sa iskustvom u našem regionu, naglasio je interes Meksika da gradi i unapređuje bliske odnose sa zemljama koje su bile dio Jugoslavije i sa Crnom Gorom, čiji je Meksiko pouzdan partner i prijatelj“, kaže se u saopštenju.

On je istakao da su potencijali diverzifikacije veza izuzetni, posebno u trgovini i investicijama imajući u vidu i potencijal Meksika da bude most ka zemljama Sjeverne i Latinske Amerike.

Đukanović je u razgovoru sa ambasadorom Jordana naglasio da dvije države povezuje prijateljstvo i kvalitetan odnos u međudržavnoj saradnji.

To je, kako je naveo, potvrđeno i kontaktima na najvišem nivou, postojećim sporazumima između Privrednih komora i poslovnim forumima koji su održani u prethodnom periodu.

Đukanović je kazao da bi zato na tim osnovama bilo korisno razmišljati o daljem unapređenju ugovorne baze, koja bi osnažila šanse u konkretnim privrednim djelatnostima, prije svega turizmu i poljoprivredi, kao i bolje saobraćajno povezivanje, za šta postoji kapacitet kroz Luku Bar.

„U kontekstu nastavka prakse susreta na najvišem nivou pozvao je jordanskog šefa države da posjeti Crnu Goru, iskazujući poštovanje za konstruktivnu i mirovnu ulogu te zemlje u regionu i državnu politiku oslonjenu na vrijednosti multikulturalizma koje dijeli i Crna Gora“, dodaje se u saopštenju.

Sveidata je, kako je saopšteno, prenio pozdrave kralja Jordana i iskazao interes Jordana da unapređuje ekonomsku saradnju sa Crnom Gorom kako bi pratila veoma dobre političke odnose dvije zemlje.

„Inicirao je obnavljanje biznis foruma i iskazao spremnost da u najkraćem roku pripremi osnovu za potpisivanje više međudržavnih sporazuma koji će otvoriti put ka novim prilikama za saradnju u obostranom interesu“, zaključili su u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније