Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

31. 10. 2021. 21:09   >>  01. 11. 2021. 06:10 11

POTREBNE NA VISOKIM POZICIJAMA

Tenzije bi bile manje da se žene pitaju

Blokada crnogorskog parlamenta nije novost. Ta praksa postojala je i ranije. Da li bi situacija bila drugačija i da li bi se dogovor oko ključnih pitanja lakše postizao da na najvišim funkcijama imamo više žena? Piramida moći u Crnoj Gori je uglavnom rezervisana za muškarce, zbog čega su sagovornice Televizije Crne Gore saglasne da se po tom pitanju nešto mora mijenjati.

Mjesto predsjednika države Crna Gora nikada nije povjerila ženi. Premijerske odluke, takođe je uvijek donosio muškarac. Na poziciji šefa Parlamenta bila je jedino Vesna Perović iz Liberalnog saveza Crne Gore 2001. Na toj funkciji zadržala se samo godinu.

Saglasne su naše sagovornice, kada bi žene u Crnoj Gori bile na najvišim državnim funkcijama, tenzije bi bile manje.

"Žene su uspješnije u vođenju pregovora, posebno u situacijama koje zahtijevaju smirenost. Žene bi to, čini mi se, malo bolje i staloženije uradile nego muškarci", smatra bivša ministarka Dragica Sekulić.

"Treba nam jedno pomirenje jer su ovo vještacke podjele i ja mislim da i žena sa svojom senzibilnošću doprinijela da nam je društvo manje podijeljeno", kaže poslanica DF-a Branka Bošnjak.

"Žene imaju tu sposobnopst da smire situaciju i nađu ključ pomirenja obje strane", kaže predsjednika SDP-a Draginja Vuksanović Stanković.

"Vjerovtno bi u krajnjoj istanci bila eliminisana makar ta rodna podijeljenost koja počiva na određenim predrasudama", navodi poslanica DF-a Simonida Kordić.

Pomaka ima, ali su nedovoljno vidljivi. A i otpori su veliki. Bošnjak kaze da su se jedva izborile da na izbornim listama jedno od prva četiri mjesta pripadne ženi.

"Imamo načelni dogovor sa partijama gdje su kao prihvatili, ali ja još nisa sigurna dok to ne vidim crno na bijeli, da napravimo iskorak da mi uvedemo da jedno od tri mjesta pripadne ženama", kaže Bošnjak.

"Upravo zato što ministri vole da se kite perijem žena, a žena najviše ponese najviše na svoja pleća. tamo gdje se najvišpe radi, tamo su žene, a muškarci vole da stavljaju sebe u prvi plan", ističe Vuksanović Stanković.

"Korisno je za naše društvo da crpi potencijale koje se nalaze eto u toj polovini populacije, a ne da ih se tako lako odriče", navodi Kordić.

Iako je politika ženskog roda, tretirana je kao muški posao. Na ovu profesiju se, kako kažu sagovornice TVCG, gleda kao, na takoreći, prljavo zanimanje. Zbog toga su ga žene često i odbijale i bile bez volje da izvuku glavu iznad površine.

"Mnogo je udara na žene, i vi znate govor mržnje na Fejsbuku imali smo protiv nađih poslanica", poručuje Bošnjak.

"Imam osjećaj kao da se svo društvo ujedini: 'Ajde da iskopamo neku prljavštinu o njoj, iako ne postoji ajmo da je izmislimo'. I morate konstantno da se borite sa vjetrenjačama", kaže Sekulić.

I dok su u zemljama regiona, pa i onim konzervativnijim kao što je Kosovo, žene uspijevale da dođu do visoke pozicije, u Crnoj Gori to teže ide. Kandidaturi za mjesto predsjednice države, jedina se u istoriji odvažila Draginja Vuksanović Stanković.

"Žena sebe treba da nametne i da kaže ja sam ta koja može da povuče na svoja pleća neku ključnu i odgovorniju funkciju", kaže ona.

Da li ce Crna Gora dostići političku kulturu i svijest da piramida moći nije rezervisana za muškarce, prepustićemo vremenu da odgovori. Jedno je sigurno, žene su kroz istoriju, kao i danas, bile i u kući i na frontu. Muskarci nikada neće znati kako je desnom rukom držati kutlaču, a lijevom pušku.

Dragana Šundić, TVCG

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније