Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.

05. 11. 2021. 16:11   >>  16:12

KORDIĆ

Sve tri grane vlasti dijele odgovornost za reforme

Izvještaj Evropske komisije šalje poruku da sve tri grane vlasti dijele odgovornost za ključne reforme u oblasti vladavine prava i sistema pravosuđa, saopštila je glavna pregovaračica sa EU Zorka Kordić.

"Po prvi put u ovogodišnjem Izvještaju Evropske komisije imamo istaknutu stratešku i geopolitičku orjentaciju Crne Gore, pozdravljenu potpunu usaglašenosti sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU i iskazanu jasnu podršku u realizaciji pristupanja naše države EU. Ovo je veoma važna politička poruka, usmjerena ne samo prema članicama EU, već i lokalnim političkim akterima jer je ovo pitanje koje ih sve povezuje”, kazala je Kordić.

Ona je danas imala online sastanak sa generalnim direktorom za Evropsku uniju u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Italije, Vinćencom Ćelesteom i njegovim saradnicima. Sastanku je prisustvovala i ambasadorka Crne Grne u Italiji Milena Šofranac Ljubojević.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja u vezi sa stanjem u pristupnim pregovorima, u kontekstu posljednjeg Izvještaja EK, rezultati u oblasti vladavine prava, kao i moguće oblasti rane integracije Crne Gore.

Kordić je informisala sagovornike da Kancelarija za evropske integracije radi na pripremi Akcionog plana koji će adresirati preporuke date u Izvještaju EK.

Imajući u vidu značaj vladavine prava za cjelokupni napredak u približavanju EU, istakla je da su radne grupe za poglavlja 23 i 24 pripremile samoprocjenu stanja Crne Gore u privremenim mjerilima za poglavlja 23 i 24 i Dinamičke planove za ta dva poglavlja koji pokrivaju period do kraja 2021. i sadrže konkretne prioritetne aktivnosti do ispunjenja privremenih mjerila.

Ona je kazala da je Izvještajem data ključna poruka da sve tri grane vlasti dijele odgovornost za ključne reforme u oblasti vladavine prava i sistema pravosuđa.

“Ovogodišnji izvještaj EK pokazuje da je evropski izbor Crne Gore nepovratan, kao i da je Crna Gora u potpunosti usklađena sa Zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU”, kazao je generalni direktor Ćeleste. Poručio je da je važno u narednom periodu adresirati uočene nedostatke na koje ukazuje EK, te da je Italija spremna da pruži podršku Crnoj Gori.

On je kazao da se Italija zalaže da proces proširenja ostane na vrhu prioriteta EU i, u tom kontekstu, izrazio zadovoljstvo što je paket proširenja baziran na jačoj političkoj perspektivi.

Ćeleste je poručio da svi donosioci odluka treba da budu svjesni odgovornosti koju nose u procesu pristupanja i da je Italija spremna da podrži Crnu Goru kroz sve instrumente koje pruža EU, kako finansijske tako i tehničke i ekspertske kroz Tvining projekte usmjerene usklađivanje sa pravnom tekovinom EU i aktivnostima nadogradnje kapaciteta Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније