Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

O.Z.

12. 11. 2021. 19:28   >>  19:37 14

SKUPŠTINA CG

Petru Ivanoviću skinut imunitet

Poslanici u Skupštini Crne Gore izglasali su skidanje imuniteta poslaniku Demokratske partije socijalista (DPS), Petru Ivanoviću. S druge strane usvojen je izvještaj Administrativnog odbora da se ne odobri da se pokrene krivični postupak protiv Dragana Krapovića, Vladana Raičevića, Milana Kneževića, Miluna Zogovića i Zdenke Popović.

Za skidanje imuniteta Ivanoviću glasalo je 57 poslanika, dok je jedan bio protiv. Za su glasali i poslanici DPS-a.

Podsjećamo, skidanje imuniteta Ivanoviću tražilo je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) u februaru.

Ivanović je u februaru saslušan u SDT-u u okviru istrage o nepravilnostima prilikom raspodjele i trošenja novca od poljoprivrednog kredita iz Abu Dabi fonda.

Administrativni odbor dao je odobrenje da se protiv Ivanovića može pokrenuti krivični postupak.

S druge strane, Odbor nije dao odobrenje da se pokrene krivični postupak Dragana Krapovića, Vladana Raičevića, Milana Kneževića, Miluna Zogovića i Zdenke Popović.

Ivanović je, uoči glasanja, kazao da se već dva puta odrekao imuniteta i pozvao poslanike da to učine i sada.

"Prvi put na Javnom servisu pred svim građanima, a drug i put kada sam od svih članova Administrativnog odbora da podrži predmetnu inicijativu. Taj čin govori o meni i mojim ubjeđenjima o sopstvenoj krivici. Sada, isto činim i treći put. Pozivam sve kolege poslanike da se ujedine oko ove tačke i zajednički glasaju. Neka svako svoju podršku usladi sa sopstvenim motivima. Želim da vjerujem da ćemo se nakon toga, kao odgovornio ljudi, baviti principima", kazao je Ivanović.

On je naveo da je Zakonom u budžetu 2015. godine bilo predviđeno da se u projektu ADMAS izdaju garancije od 50 miliona eura, a da se nova Vlada zadužila skoro 800 miliona eura a da to nije bilo predviđeno Zakonom u budžetu.

Takođe je istakao da je ponosan na rezultate koje je ostvario kao ministar poljoprivrede.

Poslanik Demokrata Dragan Krapović je kazao da današnja rasprava nije suđenje.

"U svakom pojednačnom slučaju sam se odazivao nadležnim institucijama i poštovao ih, iako sam ih smatrao zarobljenim. Svi znate ambijent i kontekst u kojem sam optužen", naveo je Krapović.

On je ocijenio da je namjerno targetiran i politički progonjen, te da nema trunke istine u onome što mu se stavlja na teret.

"Da je rezultat izbora bio drugačiji, mislim da bih sigurno završio u zatvoru", poručio je Krapović, čije je pitanje imuniteta potegnuto zbog prošlogodišnjih političkih dešavanja u Budvi.

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније