Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

O.Z.

24. 11. 2021. 10:15   >>  11:52 5

KONTROLNO SASLUŠANJE

Krivokapić i Sekulović nijesu došli: "Nezakonito ponašanje"

Premijer Zdravko Krivokapić i ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović nijesu došli na zakazano kontrolno saslušanje pred Odborom za bezbjednost i odbranu u vezi sa aktivnostima Uprave policije.

Predsjednik Vlade, ponovo se nije odazvao na saslušanje, a razlog je, kako je kazao, isti kao prethodnih puta.

Krivokapić je u dopisu predsjedniku Odbora Milanu Kneževiću naveo da odluka o saslušanju nije utemeljena ni na Ustavu, ni na zakonu, kao ni u Poslovniku Skupštine Crne Gore.

"Stroga, ta odluka me ni na koji način ne obavezuje", naveo je premijer.

Krivokapić je u dopisu naveo da su odluka da se sprovode njegovo kontrolno saslušanje i poziv potpuno neosnovani.

On je ocijenio da sama formulacija naziva tačke dnevnog reda, koja sadrži odrednicu „nezakonito“ predstavlja prejudiciranje ishoda kontrolnog saslušanja, pa se postavlja pitanje svrsishodnosti rasprave o nečemu o čemu je Odbor već zauzeo kvalitativni stav.

Sekulović je u svom dopisu naveo da nije došao jer na sjednici nema ni premijera Krivokapića.

"Ukoliko naša saznanja nijesu tačna, ja sam na raspolaganju, odnosno u kratkom vremenskom roku ću doći na sjednicu Odbora", piše u dopisu Sekulovića.

Tema saslušanja Krivokapića i Sekulovića trebala je da bude "nezakonito upravljanje aktivnostima Uprave policije i ugrožavanje njene političke i ideološke neutralnosti i operativne nezavisnosti".

Knežević: Nezakonito ponašanje premijera

Knežević je kazao da je riječ o ponavljanju nezakonitog ponašanja premijera koji je i predsjednik Vijeća za nacionalnu sigurnost.

"Izbjegavajući svoje obaveze i dužnosti pokušava da derogira značaj ovog odbora i Skupštine, ali se plašim da ovim derogira i svoju funkciju", kazao je Knežević.

On je rekao da se prva tačka dnevnog reda, odnosno kontrolno saslušanje Krivokapića i Sekulovića, odgađa dok se ne steknu uslovi.

"Sigurno neću odustati od toga da premijer poštuje Ustav i zakone, dok je još ovo malo na toj poziciji", kazao je Knežević.

On je rekao da će se, kada dođe do promjena u tužilaštvu, shodno zakonu, obratiti tužilačkim instancama za tumačenje o neodazivanju premijera na sjednice Odbora.

"Ne želim u ovom trenutku da to činim, pošto bih sigurno bio optužen da sarađujem sa Milivojem Katnićem u degradiranju pozicije i autoriteta Krivokapića", naveo je Knežević.

Konjević: Premijer smatra da nije predstavnik Vlade

Poslanik SDP-a Raško Konjević takođe je kazao da je riječ o nezakonitom ponašanju premijera.

"To je jedini predsjednik Vlade koji u svom dopisu kaže da nije predstavnik Vlade", istakao je Konjević.

On je rekao da premijer ne krši Ustav samo po ovom osnovu, već i po osnovu Zakona o Vijeću za nacionalnu bezbjednost, jer je Vijeće bilo u obavezi da do kraja juna ili jula dostavi polugodišnji izvještaj o radu.

"Ne možemo biti taoci ovakvog ponašanja Krivokapića, u kojem ne prihvata rad Odbora i za sebe smatra da nije predstavnik Vlade", kazao je Konjević.

On je rekao da im nije cilj da saslušavaju Krivokapića samo zato što je predsjednik Vlade, nego zbog toga što ga je Sekulović optužio da se nezakonito ponaša.

Da li je planirano da se patrijarh i mitropolit maskiraju u medicinsko osoblje?

Knežević je kazao da Odbor nije kriv što Krivokapić optužio ministra i direktora policije da su organizovali puzajući državni udar i što je Krivokapić nakon toga izašao i rekao da je naredio bivšeg direktora policije iako mu to ni po zakonu i Ustavu ne pripada.

"Neću se smiriti dok se ne utvrde sve činjenice u vezi za dešavanja na Cetinju, sviđale se one njima koji su bili za ustoličenje ili protiv. Neću se smiriti dok ne saznam da li je bila istina da su neki ministri predlagali da se patrijarh i mitropolit maskiraju u medicinsko osoblje i tako zamaskirani smjeste u ambulatno vozilo hitne pomoći i pod rotacijama pređu Belveder. Neću se smiriti dok ne saznam da li je tačno i ko je saopštio da postoji nekakav dron koji nosi kilo eksploziva i koji je trebao da se zaleti na Cetinjski manastir i ubije mitropolita i patrijarha. Sve dok sam na ovoj poziciji insistiraću da se utvrdi istina koliko god bude bolna", naveo je Knežević.

Bošković: Saslušati i generalnu sekretarku Vlade

Poslanik DPS-a Predrag Bošković (DPS) ukazao je da je premijer je u svom nastupu kazao da je direktno naredio hapšenje na Cetinju što mu po Ustavu ne pripada.

"On je samog sebe optužio za nezakonito postupanje", naveo je Bošković.

On je tražio da se sasluša i generalna sekretarka Vlade, Žana Praščević Milačić, koja je, kako je naveo, bila posrednik u nezakonitom djelovanju.

Poslanik SD-a Ivan Brajović rekao je da ne treba odustajati od poziva te da treba razgovarati sa rukovodstvom Skupštine koji bi posredovao u dolasku premijera na kontrolna saslušanja.

Na sjednici Odbora biće održano kontrolno saslušanje ministarke odbrane Olivere Injac o eventualnim zloupotrebama prilikom konkursa za odlazak kadeta na vojne akademije u inostranstvu.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније