Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.V. ]

23. 11. 2021. 21:27   >>  21:39

DEKLARACIJA POSP

Zabrinuti zbog nezaposlenosti i rasta cijena

Članovi Parlamentarnog odbora Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) počeli su izjašnjavanje o amandmanima na deklaraciju tog zajedničkog tijela evropskih i crnogorskh parlamentaraca. Prema saznanjima Portala RTCG, prihvaćena je oko trećina amandmana koje su predložili poslanici opozicije. Crnogorski dio delegacije predstavio je svoje amandmane, dok bi sjutra trebalo da bude poznato koje su amandmane predali evropski poslanici i kako su se oni finalno izjasnili.  

Sastanku POSP 2.decembra predsjedavaće predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić i Vladimir Bilčik u ime delegacije Evropskog parlamenta, i tada će deklaracija biti finalno usvojena. 

Iz opozicije je Portalu RTCG saopšteno da je prihvaćen amandman kojim POSP „izražava zabrinutost zbog visoke stope nezaposlenosti, izražene nelikvidnosti privrede i značajnog rasta cijena životnih namirnica i goriva”.

Međutim, amandman koji je predao Boris Mugoša (SD), da  „poziva na široki politički konsenzus oko imenovanja članova Tužilačkog savjeta koji je ključan za sprečavanje politizacije savjeta i neprimjereni politički uticaj na njega“, nije prihvaćen. 

Prihvaćen je amandman da "snažno podržava dijalog vlasti i opozicije o ključnim pitanjima evropskog puta Crne Gore". Od oko tridesetak amandmana, osam je prihvaćeno.

Prihvaćen je i amandman opozicije da loši odnosi zakonodavne i izvršne vlasti nijesu dobri za reformski proces i evropski put. 

U prvobitnom nacrtu deklaracije, navodi se da POSP "apeluje na crnogorske nadležne institucije da unaprijede odgovor krivičnog pravosuđa na korupciju na visokom nivou i da pokrenu temeljne istrage o svim zloupotrebama koje su otkrivene Pandora papirima, u skladu sa izvještajem Evropskog parlamenta od 21. oktobra 2021. godine“.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније